Solar Impulse se úspěšně vrátil domů

Bern - Experimentální letoun na sluneční energii Solar Impulse po dvouměsíční, více než 6000kilometrové cestě přistál večer po závěrečné etapě v domovském Švýcarsku. Letouny na sluneční pohon byly sice odzkoušeny už dříve, Solar Impulse je ale inovativní v tom, že díky akumulátorům může letět i v noci, aniž by potřeboval palivo. Křehký letoun z uhlíkových vláken se během poslední cesty stal prvním leteckým strojem na solární pohon, který úspěšně absolvoval mezikontinentální let.

Šest tisíc kilometrů za dva měsíce bez jediné kapky paliva. Solar Impulse nejdřív 24. května letěl do Madridu a poté dál přes Středozemní moře do Maroka. Vracel se znovu přes Španělsko a také Francii. Poslední úsek absolvoval dnes mezi jihofrancouzským Toulouse a letištěm Payerne v západošvýcarském kantonu Vaud. Křídla letadla Solar Impulse pokrývá dvanáct tisíc fotovoltaických článků nabíjejících čtyři elektrické motory. Zatím unese jen pilota.

Bertrand Piccard, konstruktér letounu:

"O tomto letu jsem snil 10 let. Před deseti lety jsem se totiž o solárním létání bavil v Americe s jeho průkopníkem Paulem McGradym a snažil jsem si představit první mezikontinentální let. A už je to tady... Ukázali jsme, že díky energii z obnovitelných zdrojů a jejím úsporám můžete dosáhnout nedosažitelného. Takže, odteď existuje nové 'před a po', co se důvěry a chápání obnovitelných energií týče."

Za dva roky chtějí organizátoři pilotovaný stroj vyslat na cestu kolem světa. Dvaapadesátiletý Švýcar Piccard, který už obletěl svět speciálním balonem, by s upravenou verzí tohoto stroje rád znovu podniknul podobnou cestu. Během poslední cesty se potýkal s četnými odklady startů kvůli silnému protivětru nebo turbulencím. Několikrát se musel vracet.

Solar Impulse se úspěšně vrátil domů (zdroj: ČT24)