Šestý den se bojuje o syrský Halab

Damašek - V Sýrii se šestý den bojuje o obchodní centrum Halab (Aleppo), armáda na město útočí tanky a letadly. Vojáci se také snaží vytlačit povstalce z Damašku, v Homsu armáda potlačuje vězeňskou vzpouru. Při dnešních bojích zemřelo nejméně 50 lidí. Turecko kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v Sýrii oznámilo, že uzavře všechny přechody na své hranici se Sýrií; syrští povstalci v posledních dnech několik přechodů zabrali. Turecká uzavírka se však netýká uprchlíků, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). OSN odvolala ze Sýrie polovinu ze 300 svých pozorovatelů. Příbuzní syrského prezidenta prý mezitím už hledají útočiště v cizině.

Povstalci minulý týden vybojovali kontrolu nad několika přechody do Turecka a Iráku. Syrská armáda se je snaží postupně dobýt zpět a turecká pohraniční stráž dnes oznámila, že z turecké strany všechny přechody uzavře. Zablokují se tím cesty pro automobilisty. Syřané, kteří do Turecka prchají po tisících, chodí spíš pěšky a hranici přecházejí nelegálně mimo přechody. Dle tureckých představitelů je pro řidiče kamionů se zbožím přejezd hranice stále nebezpečnější.

Boje se odehrávají v Damašku, kde se vládní vojska snaží znovu dobýt čtvrti obsazené rebely, ale také v severních provinciích u turecké hranice, tedy v Idlibu a Halabu. O město Halab, které je srdcem syrského obchodu, se bojuje šestý den. Vojenská letadla přelétávala město velmi nízko, ale povstalce nebombardovala. Podle aktivistů sem vláda poslala posily, a to vojáky stažené z tureckých hranic.

V homské věznici se od čtvrtka bouří trestanci. Byla proti nim nasazena jednotka letecké rozvědky i armáda a na místě jsou mrtví i zranění. Jejich počet zatím není jasný. Kolem deseti mrtvých si vyžádal úterní zásah proti bouřícím se vězňům v Halabu.

Pozorovatelská mise OSN snížena na půlku

OSN odvolala ze Sýrie polovinu ze svých 300 pozorovatelů. Rada bezpečnosti OSN sice jejich misi prodloužila minulý týden o 30 dní, ale už od června pozorovatelé nevyjíždějí kvůli vysokému bezpečnostnímu riziku do terénu. Generální tajemník Pan Ki-mun požadoval změnu mandátu i snížení počtu pozorovatelů. Chtěl, aby se místo na monitorování situace v terénu zaměřili spíše na působení ve smyslu politického předání moci.

Mise byla do Sýrie vyslána na 90 dní v dubnu. Měla 300 neozbrojených členů a 100 civilních expertů. Její vyslání je součástí mírového plánu, který navrhl zmocněnec OSN Kofi Annan.

Dnešní boje si v zemi vyžádaly na 50 mrtvých, úterní násilnosti nepřežilo dle opoziční bilance 158 Syřanů, z nichž 114 byli civilisté. Dnes se dále bojuje i v Idlibu, v Hamá a rovněž v Damašku. Dělostřelectvo odstřelovalo jeho předměstí Tall, odkud v panice uprchly údajně stovky rodin. Povstalci město ovládli spolu s několika okrajovými čtvrtěmi metropole poté, co minulou středu při pumovém atentátu zahynuli čtyři vysoce postavení bezpečnostní představitelé režimu prezidenta Bašára Asada.

K opozici přešli syrští ambasadoři na Kypru a SAE

Syrský velvyslanec ve Spojených arabských emirátech dnes přešel k opozici. Připojil se tak k manželce, která Sýrii zastupovala na Kypru a tento krok učinila už v úterý. Lamía Haríríová je neteří syrského viceprezidenta Farúka Šará a nyní je v Kataru. V polovině července odešel ze svého postu v Bagdádu velvyslanec v Iráku Naváf Fáris, v prosinci jako první z ambasadorů zběhl velvyslanec ve Švédsku Basám Imádí. Režim opouštějí také vojáci, do Turecka jich už uprchlo několik tisíc, mezi nimi je i více než dvacet generálů. Bývalý generál Manaf Tlas, který přeběhl k povstalcům, vyzval k jednotě a obnově země.

Část Asadovy rodiny prý uvažuje o exilu

Někteří prominentní členové Asadovy rodiny už očividně nevěří v přežití jeho režimu. Asadův strýc Muhammad Machlúf a jeho dva synové se už údajně pokusili navázat kontakty v zahraničí pro případ Asadova svržení. Sondovali možnost získání útočiště v Moskvě a v Paříži. Machlúf je bratr Asadovy matky, jeho syn Ramí se v minulých 12 letech pod Asadovou ochranou vypracoval na jednoho z nejbohatších syrských obchodníků. Západní státy Machlúfovu rodinu zařadily na seznam syrských představitelů, na něž se vztahují jejich sankce.

Bývalý syrský generál Manaf Tlas:

„Je prolévána nevinná krev, a to jen kvůli požadavkům na svobodu. Obracím se na vás jako jeden ze synů Syrské arabské armády, který odmítá zločinné chování tohoto režimu. Čestní lidé v armádě tyto zločiny nemohou přijmout.“

Chemické zbraně se prý do nepovolaných rukou nedostanou

Rusko dnes vzkázalo západním zemím, že se mu dostalo ujištění od Damašku, že jeho chemické zbraně jsou „plně zabezpečeny“. Západ a Izrael totiž mají obavy, že kvůli chaosu v Sýrii se tyto zbraně dostanou do rukou extremistických skupin. Moskva dnes zároveň za „kontraproduktivní“ označila zpřísněné sankce proti Sýrii, na čemž se stejně jako na zesílení kontroly zbrojního embarga v pondělí dohodla Evropská unie.

Ruský ministr zahraničí Serger Lavrov ostře kritizoval USA za to, že nereagovaly na nedávný atentát na vysoké syrské bezpečnostní představitele. Chování USA označil za ospravedlnění terorismu. „“Jsme pro kolektivní jednání o jakýchkoli otázkách. Bohužel, když Evropksá unie, Spojené státy a další země začaly ukládat jednostranné sankce proti Sýrii, nepožádaly nás vůbec o žádnou radu," řekl Lavrov.

Boje v Sýrii jako izraelská turistická atrakce

Desítky Izraelců míří s dalekohledy na Golanské výšiny a snaží se zahlédnout boje v Sýrii. Zájem nechtěně vzbudil ministr obrany Ehud Barak, který se na Golany osobně nedávno vypravil, aby se podíval na syrské bojiště. Teď za ním následují zástupy Izraelců, z nichž mnozí zažili boje ve vlastní zemi, a přesto jsou zvědaví na ty v Sýrii. Bojiště zatím nejsou na dohled od Golan, ale je možné je odtud slyšet. Zájem je tak velký, že cestovní kanceláře chtějí rozšířit svou nabídku a zahrnout do ní okružní cestu na Golany.