Grónský ledovec stihl roztát za čtyři dny

Washington - Během pouhých čtyř dnů roztál v červenci téměř celý povrch grónského kontinentálního ledovce. Ze satelitních snímků vyplývá, že zatímco 8. července tání zasáhlo kolem 40 procent povrchu ledovce, za čtyři další dny se rozšířilo na 97 procent povrchu. Podle vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jsou rychlost i rozsah tání velmi neobvyklé. Nyní již většina povrchu ledového příkrovu zase zamrzá.

Když vědci viděli satelitní snímky pořízené 8. a 12. července nad Grónskem, mysleli, že jde o chybu. Opakovaná měření ale potvrdila, že led během té doby začal tát na 97 % ostrova. „Je to důležitý signál, jehož pravý význam zjistíme v následujících letech,“ říká Valíd Abdalati, vedoucí výzkumného týmu NASA.

Co letošní rychlé a rozsáhlé tání způsobilo, budou podle NASA vědci ještě nějakou dobu zjišťovat. Zatím prý není jasné, zda jde o přirozený - i když vzácný - jev, nebo zda jej způsobují klimatické změny, k nimž přispívají i lidé.

Většinou v letních měsících taje asi polovina povrchu ledové masy. Dosud nejrozsáhlejší tání za poslední tři dekády, kdy oblast pozorují satelity, postihlo kolem 55 procent povrchu. Letošní tání se tak rozsahem zcela vymyká. Podobně silné tání se sice podle vědců objevilo již v minulosti, naposledy ale v roce 1889.

Tají nejen okrajové oblasti, ale i 3 kilometry tlustý led ve středu ostrova kolem výzkumné stanice Summit Camp. „Letos podle odhadů roztálo v Grónsku 273 milionů tun ledu a je to víc, než bylo kdy v minulosti,“ poznamenává oceánolog Zdeněk Koukal.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)