Na Slovensku se našel rozsudek smrti nad Csatárym

Bratislava – Slovenský Ústav paměti národa oznámil, že se mezi spisy našel rozsudek smrti nad maďarským nacistickým zločincem Lászlóem Csatárym. Slovenské ministerstvo spravedlnosti přitom tvrdilo, že rozsudek v košickém archivu chybí. Informovala o tom slovenská televize Markíza. Nad Csatárym v roce 1948 vynesl v nepřítomnosti rozsudek smrti československý soud.

Nález rozsudku podle všeho znamená důležitý posun v Csatáryho případu, ústav již kvůli tomu kontaktovaly slovenské ministerstvo spravedlnosti i maďarské úřady. Resort spravedlnosti by měl v pondělí oznámit, jaký bude další postup Bratislavy v této kauze. Sedmadevadesátiletý Csatáry je nyní v Maďarsku v domácím vězení a čeká v Budapešti na výslech. 

Csatáry čelí v Maďarsku obvinění, že se podílel na deportaci asi 300 košických Židů na Ukrajinu, kde byli téměř všichni v létě 1941 zabiti. Na jaře 1944, kdy sloužil jako velitel maďarské policie v košickém ghettu, se měl navíc podílet na deportaci více než 15 tisíc Židů do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. 

Za své činy byl přitom Csatáry v Československu odsouzen k smrti. Jenže spravedlnosti unikl a léta se skrýval v zahraničí. Až do poloviny 90. let žil v Kanadě. Když se o něj kvůli jeho minulosti ale začaly zajímat tamní úřady, vrátil se zpět do Maďarska, tady ho objevili v polovině července. 

Představitelé židovských obcí chtějí, aby slovenský soud změnil rozsudek smrti na doživotí a vydal na Csatáryho mezinárodní zatykač. Úřady už na případu pracují. „Uvědomujeme si, že vzhledem k velkému časovému odstupu jde o jednu z posledních šancí, jak potrestat pachatele válečných zločinů z dob druhé světové války. Děláme proto všechny potřebné kroky, abychom v rámci našich kompetencí pomohli k nastolení spravedlnosti,“ říká Jana Zlatohlávková, mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti.