Na severu Indie vypadla elektřina: 370 milionů lidí bez proudu

Dillí - Výpadek proudu dnes ráno připravil o dodávky elektrické energie 370 milionů obyvatel severu Indie. Dodávky elektřiny do hlavního města Dillí a sedmi indických států byly přerušeny asi v půl třetí ráno tamního času (neděle 23:00 SELČ). Jeden z největších výpadků za více než deset let způsobil značný chaos zejména během ranní špičky v dopravě. Dodávky elektřiny se podařilo částečně obnovit během dopoledne.

Miliony lidí kvůli poruše na rozvodné síti marně čekaly na vlakové spojení nebo na metro v hlavním městě. Silniční dopravu navíc komplikovaly nefungující semafory, na několik hodin byly vyřazeny z provozu i vodárny.

„Jedu do práce a mám 45 minut zpoždění. Nejdříve, asi ve dvě hodiny ráno, vypadl proud, pak nebyla voda, abych se mohl osprchovat, a teď má metro zpoždění 13 minut poté, co jsem se na půl hodiny zasekl v zácpě,“ nechal se slyšet jeden z Indů cestující do práce nedaleko Dillí.

Vypomoct musel sousední Bhútán

Zatímco doprava na mezinárodním letišti v Dillí výpadkem ovlivněna nebyla, metro v Dillí, které denně přepraví 1,8 milionu pasažérů, stálo tři hodiny a fungovat začalo, až když metropoli pomohla dodávka z hydroelektráren sousedního hornatého království Bhútán. „Když severní rozvodná síť zkolabovala, začali jsme brát elektřinu z východní a západní sítě a také z Bhútánu,“ prohlásil indický ministr energetiky Sušíl Kumar Šinde.

Na severu Indie byly bez proudu miliony lidí (zdroj: ČT24)

Prioritou úřadů bylo obnovit dodávky elektřiny do nemocnic a dopravních sítí. Šinde uvedl, že v polovině dopoledne byly dodávky elektřiny obnoveny z 60 procent. „Základní služby fungují. Bez problémů je letiště a nádraží a jezdí metro,“ prohlásil v poledne místního času, kdy již měla elektřinu většina obyvatel Dillí a státu Uttarpradéš. V tomto nejlidnatějším státě Indie žije tolik obyvatel jako v USA a Kanadě dohromady.

Výpadek nejspíš způsobilo horko

Představitelé státu Uttarpradéš vinu za výpadek svalují na letošní extrémně horké léto. Teploty v metropoli se pohybují kolem 35 stupňů Celsia a vlhkost dosahuje 89 procent, což nutí místní obyvatele mít nepřetržitě zapnuté větráky či klimatizaci.

Ilustrační foto
Zdroj: Raj K. Raj/ISIFA/Getty Images

Podle odborníků Indie potřebuje výrobu elektřiny výrazně zvýšit a také vylepšit rozvodovou síť. K té stávající, která často kolabuje, nemají připojení stamiliony Indů.

Vedení energetických závodů v Uttarpradéši označilo za důvod selhání indických států, které odebírají víc elektřiny, než mají povoleno, aby uspokojily zvýšenou letní poptávku. Ministr energetiky bez dalších podrobností sdělil, že důvodem výpadku mohl být incident poblíž města Ágra, kde stojí slavná hrobka Tádž Mahal.