Nepodávejte si ruce, vyzval obyvatele Ugandy prezident

Kampala - Prezident Ugandy Yoweri Museveni ve zvláštním vysílání vyzval obyvatele, aby se vyhýbali fyzickému kontaktu a pomohli zabránit šíření nebezpečného viru ebola. „Mějte se na pozoru - vyhněte se podávání rukou, nebuďte promiskutiní, nepohřbívejte osoby, které zemřely na symptomy, jež ukazují na ebolu,“ prohlásil. Nemoc v tomto měsíci na západě země zabila 14 lidí a podle posledních zpráv se rozšířila i do hlavního města Kampaly.

Ugandští zdravotníci se nyní snaží vypátrat každého, kdo přišel do kontaktu s nemocnými, aby je mohli dát do karantény. V té je nyní sedm lékařů a dalších 13 zdravotnických pracovníků hlavní nemocnice v Kampale, v níž podle Museveniho přijali „nejméně jednoho, nebo dva“ nakažené. Jeden z nich později zemřel.

To, že v Ugandě „propukla ebola“, potvrdili ugandské úřady a zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO) v sobotu. Výskyt jedné z nejnebezpečnějších virových chorob na světě byl však dosud omezen na jeden z obvodů na západě země, kde se nemocí nakazilo 20 lidí.

Epidemie eboly v Ugandě
Zdroj: ČT24

Ebola se projevuje především jako krvácivá horečka. Přenáší se tělesnými tekutinami a zatím proti ní neexistuje účinný lék. Podléhá jí téměř 70 procent nakažených. V roce 2000 epidemie eboly v Ugandě zabila 224 lidí.