Syrská vláda obviňuje rebely ze zločinů

Damašek - Za jedenáct dní nepřetržitých bojů dokázali rebelové ovládnout přibližně 60 procent syrské obchodní metropole Halab (Aleppo). Tvrdí to velení Syrské svobodné armády (FSA). Syrská státní televize informovala, že armáda pokračuje v pronásledování „teroristických skupin v různých čtvrtích Halabu a působí jim nesmírné ztráty“. Podle obyvatel vládní jednotky ostřelují části severosyrského města držené povstalci z těžkých děl a vrtulníků. Násilí v Sýrii si jen během včerejšího dne vyžádalo 93 mrtvých, z toho 41 civilistů.

Syrská vláda obvinila „rebely vyzbrojené Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem“ z páchání „strašlivých zločinů“ na civilistech v Halabu a v Damašku. Ve dvou dopisech adresovaných předsedovi Rady bezpečnosti OSN a generálnímu tajemníkovi OSN syrské ministerstvo zahraničí obvinilo povstalce z toho, že údajně používají civilisty jako lidské štíty a zabíjejí každého, kdo nepodporuje jejich zločiny.

Při dnešním několikahodinovém útoku na dvě policejní stanice zabili povstalci nejméně 40 policistů, v noci na dnešek zase zaútočili na sídlo vojenského tribunálu a kanceláře vládní strany Baas. Boje podle Syrské organizace pro lidská práva propukly také u sídla mocné rozvědky vzdušných sil v západní čtvrti Zahra.

Ilustrační foto
Zdroj: Edlib News Network ENN/AP Photo

Podle damašského ministerstva zahraničí se v Halabu údajně shromáždil velký počet „žoldnéřů“, kteří pronikli na syrské území s pomocí Turecka. Na sousední Jordánsko je údajně ze strany Saúdské Arábie vyvíjen tlak, aby se připojilo k protiasadovské koalici a zastavilo financování Damašku. Uvedl to panarabský list Al-Kuds Al-Arabí.

Džuma, obyvatel Halabu

„Máme stěží nějakou elektřinu nebo vodu, naše ženy a děti nás tu nechaly hlídat dům a odešly na nějaké bezpečnější místo. Je to smutný ramadán.“

Ilustrační foto
Zdroj: Edlib News Network ENN/AP Photo

Ze syrské obchodní a hospodářské metropole, kde žije 2,5 milionu obyvatel, od začátku bojů uprchlo na 250 tisíc lidí. Někteří příchod povstalců vítají, zčásti se ale jejich kontroly obávají. Svoboda je méně uspokojivá, než doufali, přiznávají nyní. „Řekl bych, že se 99,9 procenta lidí nepostí. Jak můžete dodržovat půst, když slyšíte nablízku dopadat dělostřelecké a minometné granáty a myslíte na to, jestli příští na řadě bude vaše čtvrť,“ řekl pětačtyřicetiletý stavební dělník Džuma posedávající s dalšími muži před domy v chudinském předměstí Halabu.