Chorvatský fotbalista nebo exministr dluží na daních

Záhřeb - Chorvatské úřady chtějí bojovat proti daňovým únikům a zveřejnily proto jména notorických neplatičů na internetu. Na seznamu jsou i významné společnosti, například veřejnoprávní televize a rozhlas, i známá jména - třeba bývalý ministr obrany. Nezaplacené částky tří tisíc největších dlužníků přesahují v přepočtu 50 miliard korun. To je asi 1,5násobek ročního schodku chorvatského státního rozpočtu.

Chorvatská daňová správa sáhla v boji proti neplatičům daní k novým zbraním a jména největších dlužníků zveřejnila na internetu. Podle seznamu státu dluží například extrenér záhřebského klubu Dinamo nebo fotbalový reprezentant.   

Největším dlužníkem je stavební firma Tempo, která by měla do státní kasy doplatit přes 290 milionů kun (přes miliardu korun). Desítky milionů pak dluží i Chorvatský rozhlas a televize nebo neúspěšný podnikatel, kterému nevyšly plány na pořádání loveckých výprav. Na neslavném seznamu je k nalezení například i bývalý ministr obrany. 

Dluhy 3 000 největších firem vůči chorvatskému státu přesahují 15 miliard kun (50 miliard korun), což je asi jedenapůlnásobek ročního deficitu tamního státního rozpočtu. 

Zveřejnění daňových dlužníků přitom není jediný způsob, jak chce chorvatská vláda, jež se ujala moci loni v prosinci, naplnit státní rozpočet. Už dříve zacílila svou pozornost i na malé nebo jen potenciální dlužníky. Nedávno tak ministři předložili návrh zákona, podle kterého by lidé mohli dostat výraznou pokutu, pokud si neodnesou z obchodu účet. Uvažuje se dokonce o tom, že by si zákazníci mohli pomocí SMS zprávy zkontrolovat, jestli obchodník přihlásil správně jejich nákup finančnímu úřadu.