Putin v Británii - diplomacie a pak judo

Londýn - Staronový ruský prezident Vladimir Putin po sedmi letech zamířil do Velké Británie, a to nejen, aby se podíval na olympiádě na ruské sportovce. Setkal se tady s britským premiérem Davidem Cameronem. Shodli se na tom, že je třeba co nejdříve ukončit konflikt v Sýrii a pak spolu vyrazili podívat se na judo, ve kterém je Putin přeborníkem. Prezident se v Londýně rovněž vyjádřil k procesu se skupinou Pussy Riot. Hudebnice, které jsou souzeny za protest v pravoslavném chrámu, by podle něj neměly být trestány příliš tvrdě.

I když mají Rusko a Británie mezi sebou rozpory, Cameron ujistil, že k bitce na judu rozhodně nedojde. Před olympijským zápasem, na který se jel Cameron s Putinem podívat, britský premiér zažertoval: „Těším se na to, že pana prezidenta vezmu na judo, ale upozorňuji, že budeme pouze diváci a ne přímo účastníci.“ Nakonec Putinovi udělal v tělocvičně velkou radost jeho krajan Chajbulajev, který získal olympijské zlato.

Putin s Cameronem i přes dnešní společnou schůzku ale nenašli společný pohled na řešení situace v Sýrii. „Existují určité rozdíly v našich postojích k tomuto konfliktu, ale oba chceme, aby tento konflikt skončil a Sýrie byla stabilní,“ řekl po jednání s Putinem britský premiér.

Zatímco Británie trvá na tom, že Asad musí odstoupit, Rusko je proti a tvrdí, že na urovnání konfliktu se musí dohodnout obě strany konfliktu. Putinova návštěva přichází také dva týdny poté, co Rusko v OSN vetovalo rezoluci k Sýrii, kterou Británie podporovala.

Naposledy byl Putin v Británii v červenci 2005, kdy sem dorazil na summit G8. Teď sem míří jako staronový prezident. A to v době, kdy v Moskvě pokračuje proces s punkerkami ze skupiny Pussy Riot. Právě těch se v dopise listu The Times zastali britští umělci. Vyzvali ruské představitele ke spravedlivému procesu.

Putin: Pussy Riot by neměly být souzeny tak přísně

„V každé demokracii platí právo na disent. Je naprosto nepřiměřené, když jim hrozí sedm let vězení za podle nás absurdní obvinění z 'chuligánství motivovaného náboženskou nenávistí',“ uvádí dopis. Ten podepsali mezi jinými Pete Townshend z The Who, bývalý frontman kapely Pulp Jarvis Cocker, Neil Tennant z Pet Shop Boys, Martha Wainwrightová a někdejší kytarista The Smiths Johnny Marr.

Jisté naděje obhájcům hudebnic nakonec Putinova návštěva přinesla. Ruský vůdce se dnes nechal slyšet, že sice nevidí v protestu skupiny nic dobrého, myslí si ale, „že by za to neměly být souzeny tak přísně.“ Rozsudek přesto podle něj závisí na soudu. „Doufám, že soud dospěje ke správnému rozhodnutí, které bude dobře odůvodněné.“

Advokáti mladých dívek soudí, že Putinovo prohlášení je signálem pro západní kritiky a pro soud projednávající jejich případ, aby projevil shovívavost. „Podle mého názoru je to gesto vůči Západu, vůči odběratelům ruských energetických zdrojů a (Putinovým) obchodním partnerům,“ řekl obhájce Nikolaj Polozov, podle něhož lze očekávat zmírnění postoje soudců.

Rusko-britské vztahy jsou už nyní pošramocené kvůli vraždě bývalého agenta KGB a ostrého Putinova kritika Alexandra Litviněnka, který zemřel v roce 2006 v Londýně. Někdo ho tehdy otrávil. Rusko nechce Británii vydat hlavního podezřelého z vraždy Andreje Lugového.