Ashtonová domluvila jednání s Íránem o jaderném programu

Brusel - Írán přistoupil na další jednání o svém jaderném programu. Dojít by k němu mělo podle ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové koncem srpna. Západ po Teheránu požaduje, aby umožnil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii provést inspekce svých zařízení. Kvůli kontroverznímu programu čelí mezinárodním sankcím.

Íránský jaderný vyjednávač Saíd Džalílí přijal ve čtvrtek návrh na nová jednání se Západem koncem srpna, oznámila Ashtonová. „Já jsem navrhla a Džalílí souhlasil, že budeme znovu jednat koncem srpna,“ uvedla. „Zdůraznila jsem, že je nutné, aby Írán v zájmu nastolení důvěry reagoval na problémy, které jsem přednesla,“ dodala. 

Západ se snaží přinutit Írán, aby začal jednat o svém jaderném programu a umožnil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii inspekce svých zařízení. Teherán však popírá, že by jeho jaderný program směřoval k získání vlastních nukleárních zbraní, a tvrdí, že jádro využívá pouze k civilním účelům. Írán kvůli svému jadernému programu čelí i sankcím ze strany USA, Rady bezpečnosti OSN a Evropské unie.