V Sýrii bojují bitevníky L-39, rezoluce VS OSN odsoudila násilí

Damašek - Při minometném zásahu palestinského uprchlického tábora v Damašku zemřelo 21 civilistů. Pokračuje také ostřelování Halabu (Aleppa) a oblasti Húly. Provládním silám se podařilo ovládnout většinu damašské čtvrtě Tadamun, která je poslední baštou povstalců v hlavním městě. Režim prezidenta Bašára Asada do bojů s rebely nasazuje i bitevníky české výroby L-39 Albatros. Násilnosti, k nimž dochází v Halabu, mohou být zločiny proti lidskosti, řekl generální tajemník Pan Ki-mun před Valným shromážděním OSN. To dnes přijalo nezávaznou rezoluci odsuzující násilí v Sýrii a nečinnost Rady bezpečnosti v tomto konfliktu. Vyzvalo také k politickému přechodu v této zemi.

Podle listu The New York Times syrské armádě dochází pomalu dech. Její osvědčené zbraně, jako útočné vrtulníky, stíhačky a tanky, už nejsou tak účinné a dokonce se údajně stávají pro armádu jakousi přítěží. Ta má totiž stále větší potíže s tím, aby je udržela v bojeschopném stavu.

Syrské letectvo se v bojích především spoléhalo na bojové vrtulníky, i těch ale ubývá, hlavně kvůli poruchám. Syrská armáda i proto teď nasadila do boje letouny L-39, bitevníky české výroby. Využila je například v okolí Halabu. V letech 1981-1984 Sýrie odebrala 99 letadel verzí L-39ZO a L-39ZA. Ty mohou nést kanony ráže 23 mm, rakety, bomby a řízené protiletadlové střely.

Navíc se rebelové postupně armádních zbraní zmocňují a využívají je proti vojákům. Naposledy s armádními zbraněmi zaútočili v Halabu. Opozice podle všeho disponuje 14 tanky T-72 a T-55, kromě toho má také střelné zbraně, včetně děl a minometů. Kromě ztráty zbraní se musí Asadova armáda vyrovnat i s tím, že stále více vojáků, včetně generálů, přechází na stranu opozice. Navíc jen za červenec v bojích zemřelo 1 100 vojáků.

Těžké boje mezi vládními vojáky a rebely se dnes odehrávají v Damašku. Střety zuří na jihu města ve čtvrti Tadamun. S ní sousedí uprchlický tábor Jarmúk, který poskytuje útočiště skoro 150 tisícům lidí. Včera ho ale zasáhly minomety, zemřelo 21 lidí, včetně dvou dětí.   

Vojáci bojují s povstalci i v centru Halabu, armáda se soustředí především na baštu opozice, čtvrť Salahaddín. V několika čtvrtích Halabu vyšly navzdory bojům do ulic stovky demonstrantů. Skandovali hesla jako „chceme popravit Asada“ a "chceme svobodu a mír“. Protirežimní demonstrace za účasti tisíců lidí se konaly v provinciích Dará, Idlib, Hamá a Hasaká.

Od loňského března zemřelo podle odhadů už 20 tisíc lidí, 300 tisíc Syřanů muselo opustit své domovy. Co před 16 měsíci začalo jako protivládní protesty, se před zraky světa změnilo v otevřenou občanskou válku.

Vojenský cvičný letoun Aero L-39 Albatros je proudový stroj vyvinutý v 60. letech minulého století v československém podniku Aero Vodochody. Je to nejrozšířenější proudový cvičný letoun na světě. Kromě cvičné varianty existují i verze, které umožňují montáž lehké výzbroje, a Albatros tak může plnit i roli lehkého bitevníku. Tyto letouny sloužily či slouží v téměř 40 zemích celého světa. Vyrobilo se jich přes 2 800. V 90. letech vznikly jejich vylepšené typy - cvičný L-59 Super Albatros a lehký bitevník L-159 Alca.

Česko pořídilo do Damašku pancéřované auto

České ministerstvo zahraničí pořídilo pro zastupitelský úřad v Damašku pancéřované auto. Ambasáda v Damašku má totiž v zemi zastupovat i Spojené státy. Washington svoje diplomaty z hlavního města Sýrie zcela stáhl už v únoru. Nákup automobilu pro velvyslanectví schválila česká vláda už v polovině června. 

Automobil stál necelé čtyři miliony korun. Vůz už je na místě a slouží velvyslankyni Evě Filipi. „Naši diplomaté jsou schopni plnit všechny úkoly, které by mise plnit měla,“ řekl Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva. 

Více než desítku obrněných automobilů používají čeští diplomaté v rizikových oblastech běžně, v současnosti slouží například v Libyi a některých dalších afrických zemích, Afghánistánu či Iráku.

Podle ruských agentur Moskva údajně vyslala do své syrské základny v přístavním městě Tartus trojici výsadkových lodí s vojáky. Ty by mohly být na místě koncem týdne. Ruské ministerstvo obrany ale posléze tuto informaci dementovalo. Ruská bojová plavidla jsou prý ve Středozemním moři, kde plní cvičné úkoly, a nemají v plánu vplout do syrského přístavu.

Valné shromáždění OSN odsoudilo násilnosti v Sýrii i nečinnost Rady bezepčnosti

Valné shromáždění OSN dnes v New Yorku jasnou většinou přijalo nezávaznou rezoluci odsuzující násilí v Sýrii. Usnesení, které dále vyzývá k mocenskému přechodu politickou cestou, kritizuje také Radu bezpečnosti za neschopnost dohodnout se na opatřeních, kterými by donutila syrskou vládu k ukončení násilností v této blízkovýchodní zemi, zmítané již téměř 17 měsíců boji. Rezoluce vyzývá Asadovu vládu, aby okamžitě stáhla z bojů armádu. Odsuzuje také nasazení těžkých zbraní proti vlastním občanům a útoky na děti, varuje před použitím chemických zbraní.

Pro rezoluci navrženou Saúdskou Arábií se vyslovilo 133 států, 31 se zdrželo a 12 hlasovalo proti, včetně Ruska, Číny, Íránu, Severní Koreje, Běloruska a Kuby. Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí hlasování Valného shromáždění, v němž celkem zasedá 193 zemí světa, označil za „divadelní kus“. Přivítaly je naopak Spojené státy, Velká Británie nebo Francie. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin označil rezoluci za „škodlivou“ a postěžoval si, že jde o skrytou podporu syrské ozbrojené opozice. Podle předsedy opoziční Syrské národní rady (SNC) Abdala Básita Sajdáa jde o potvrzení „ztráty veškeré legitimity“ syrského režimu, který dávno přišel i o veškerou svou důvěryhodnost. Na rozdíl od rezolucí Rady bezpečnosti OSN ale není rezoluce Valného shromáždění závazná.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun Valnému shromáždění řekl, že násilnosti, k nimž dochází v syrském Halabu, mohou být zločiny proti lidskosti.

Bašár Džaafarí
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

Politické řešení konfliktu stále selhává. Nečinnost Rady bezpečnosti už dohnala k rezignaci zvláštního vyslance OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana. Jeho plán na příměří nedodržovala ani syrská vláda, ani povstalci.