Atentát v Grozném má nejméně čtyři oběti

Groznyj - Nejméně čtyři ruští vojáci zemřeli při sebevražedném atentátu v čečenském Grozném, další tři jsou těžce zranění. Na místě činu dosud pracují kriminalisté. Nálož zřejmě byla značné síly, exploze podle svědků poškodila několik automobilů a rozbila okna v okolí. Šlo o dílo dvou sebevražedných atentátníků, okolnosti výbuchu ale zůstávají nejasné.

Podle agentury RIA Novosti se terčem stal obrněný mikrobus, z jehož posádky tři vojáci zahynuli a další tři utrpěli těžká zranění. Zprvu se předpokládalo, že mikrobus při odjezdu z kasáren u místního letiště najel na miny. Naopak podle Interfaxu čtyři příslušníci vojsk federálního ministerstva vnitra zahynuli při pokusu o zneškodnění nastražené nálože; druhou nálož se pak podle agentury ITAR-TASS podařilo zlikvidovat bez obětí.

Loni v srpnu se při zátahu na povstalce strhla přestřelka s trojicí ozbrojenců, z nichž jeden se vyhodil do povětří. Během střelby a výbuchu zahynulo celkem devět lidí, včetně sedmi policistů.

Rozhovor s Jiřím Justem (zdroj: ČT24)

Čečensku vládne tvrdou rukou promoskevský vládce Ramzan Kadyrov, který neklidnou autonomní republiku zpacifikoval po dvou válkách o nezávislost s Rusy. Přestože poměry umožnily zrušit výjimečný stav, čas od času o sobě dávají vědět muslimští radikálové, kteří se pod vedením povstaleckého vůdce Doku Umarova snaží vytvořit na ruském severním Kavkaze islámský stát. Kadyrovovy síly nadále podporují příslušníci vojsk federálního ministerstva vnitra.

Právě muslimští povstalci stojí podle Kadyrova i za dnešním útokem. Konkrétně z něj obvinil bratry Muslima a Chusejna Gakajeva, kteří podle něj již dříve podobné sebevražedné útoky zorganizovali. Ozbrojené složky podle Kadyrova dostaly za úkol bratry najít a zajmout, i za použití síly, pokud to bude třeba.