Boj o syrský Halab pokračuje, Asad se objevil v televizi

Damašek - Prezident Asad se po dvou týdnech objevil v televizi. Setkal se s íránským představitelem Džalílím. Ten ho ujistil trvalým spojenectvím Teheránu. V centru syrského Halabu (Aleppo) se dnes znovu rozhořely boje mezi povstalci a armádou, která zároveň bombarduje východní část města. Střety následují po jednom z nejkrvavějších dnů konfliktu, který v Sýrii trvá už téměř půldruhého roku. Zabito bylo v pondělí 226 osob, mezi nimi 147 civilistů. V Halabu, který je již dva týdny jedním z hlavních dějišť konfliktu, přišlo o život 46 lidí.

Dnes se boje zatím soustřeďují na centrum Halabu, střet se ale odehrává také u justičního paláce v západní části města, uvedla opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Vládní jednotky zároveň bombardují východní čtvrti Šaar, Sachúr a Katardží. Do útoku prý vojáci nasadili i vrtulníky.

Armáda v neděli poslala do Halabu výrazné posily a je připravena na „rozhodující“ bitvu. Na halabské frontě armáda rozmístila dodatečných nejméně 20 000 vojáků. Opoziční oddíly mají maximálně 6 000 až 8 000 mužů. Povstalci tvrdí, že mají pod kontrolou polovinu města. Navzdory bombardování, ať už pozemnímu, nebo leteckému, ale vládní síly nepostupují.

Při přepadu ubytovny u Homsu mezitím protivládní ozbrojenci zabili 16 Syřanů. Podle informace opoziční Syrské organizace pro lidská práva vnikli útočníci do obytného areálu patřícího elektrárenské společnosti a začali naslepo pálit na přítomné. Budova, která se stala terčem přepadu, slouží k ubytování rodin syrských, íránských, japonských a dalších zaměstnanců společnosti. Všechny oběti střelby jsou ale Syřané, šest alávitů, šest
křesťanů a čtyři sunnité.

Během 16 měsíců od začátku konfliktu zemřelo podle OSN v Sýrii na 17 tisíc lidí. Syrská opozice mluví dokonce o 20 tisících a další přibývají každý den.

Sedmnáctiměsíční povstání v Sýrii podle íránského představitele není domácí syrskou krizí, nýbrž „konfliktem mezi osou odporu a jejími nepřáteli v regionu a ve světě,“ Izraelem a Spojenými státy. „Írán nedovolí, aby byla tato osa odporu, za jejíž podstatný pilíř považuje Sýrii, žádným způsobem přerušena,“ řekl Džalílí Asadovi. Asad zopakoval odhodlání porazit rebely. „Syrský lid a vláda jsou odhodlány vyčistit zemi od teroristů,“ prohlásil prezident.

Írán vyzval USA, aby zajistily propuštění zajatců v Sýrii

Írán činí Spojené státy zodpovědnými za osud Íránců, které o víkendu v Damašku zajali syrští povstalci. Teherán proto předpokládá, že USA využijí svého vlivu a dosáhnou propuštění zajatců. Tři z nich jsou přitom už po smrti. Zajatci údajně zahynuli při bombardování, které syrské vládní síly rozpoutaly v provincii Damašek. 

„Vzhledem ke své očividné podpoře teroristických skupin a k posílání zbraní do Sýrie jsou Spojené státy zodpovědné za život 48 íránských poutníků… Očekáváme od zemí, které jsou nějakým způsobem zodpovědné za události v Sýrii, že učiní potřebná opatření, aby zajistily bezpečnost poutníků a jejich návrat do Íránu,“ píše se v nótě, kterou íránské ministerstvo zahraničí předalo v pondělí večer švýcarskému velvyslanectví v Teheránu. To totiž kvůli přerušeným diplomatickým vztahům mezi Teheránem a Washingtonem zastupuje americké zájmy v Íránu. 

Íránci byli zajati na předměstí Damašku v sobotu a k jejich únosu se přihlásila brigáda Al-Baráa opoziční Syrské svobodné armády (FSA). Írán tvrdí, že jde o poutníky. Avšak podle povstalců přinejmenším část z nich jsou příslušníci elitních íránských gard Strážci revoluce a v Sýrii byli na výzvědách.

Před vysíláním teroristických bojovníků do Sýrie varovala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Ti, kteří se snaží využít situace (v Sýrii) tím, že (tam) pošlou teroristické bojovníky, si musí uvědomit, že nebudou tolerováni,“ uvedla. Clintonová dodala, že mezinárodní společenství musí zintenzivnit práci na vytvoření přechodného plánu pro Sýrii po skončení Asadovy vlády. „Musíme především zajistit, že státní instituce zůstanou nedotčeny,“ řekla.