Členové muslimské sekty v Rusku nikdy nespatřili denní světlo

Moskva - Z omezování osobní svobody obvinila ruská prokuratura vůdce malé muslimské sekty z Kazaně v Tatarstánu. Skoro sedmdesát jeho následovníků žilo v podzemí pod sídlem náboženské skupiny. Mezi nimi i děti ve věku od jednoho do sedmnácti let. Většina členů sekty nesměla vycházet ven, někteří podle ruských úřadů dokonce nikdy neviděli denní světlo.

Přísně uzavřená komunita věřících neuznává ruské zákony, ani autoritu jiných muslimských duchovních. Vůdce sekty Fajzrachmán Satarov se už v šedesátých letech prohlásil za proroka, což je podle tradičního pojetí islámu nepřípustné.

Gumer Ganijev, člen muslimské sekty z Kazaně:

„Úřady se rozhodly bojovat proti Alláhovi. Nemohou Alláha porazit a my neustoupíme ani o krok. Mohou přijít s buldozery a kulomety, ale naši komunitu zničí jen přes naše mrtvoly.“

Úřady chtějí nechat sídlo sekty zbourat, protože bylo postavené nelegálně, a zahájily už právní ofenzivu. V podzemním komplexu našla policie 27 dětí a 38 dospělých v malých celách - odříznutých od vnějšího světa. V celách nebylo denní světlo ani čerstvý vzduch. Podle úřadu pro kontrolu veřejných staveb zde bylo osm pater místností.

  • Členové muslimské sekty v ruské Kazani zdroj: ČT24
  • Členové muslimské sekty v ruské Kazani zdroj: ČT24

83 let starý vůdce sekty Satarov je údajně upoutaný na lůžku a trpí přeludy. Za omezování osobní svobody mu hrozí šest měsíců vězení.

Ruská prokuratura proti muslimské sektě (zdroj: ČT24)