Median: Fischer nebo Zeman - dva postupující do druhého kola

Praha - V druhém kole přímé prezidentské volby se proti sobě postaví bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Předpokládá to červencový volební model agentury Median, podle kterého by někdejší šéf úřednické vlády v prvním kole získal 34,5 procenta hlasů a šéf ČSSD 14 procent. Na třetím místě by skončil ekonom Jan Švejnar, kterému by v prvním kole dalo hlas 11,5 procenta lidí. Ten svou nominaci ale zatím oficiálně neohlásil.

Proti červnovému průzkumu si Fischer polepšil o 2,5 procentního bodu. Podporu zhruba třetiny lidí, kteří avizují svou účast u voleb, si ale drží už od jara. Naopak Zeman si od předchozího měsíce pohoršil o tři body a Švejnar o čtyři.

Na čtvrté příčce by podle Medianu skončila se sedmi procenty hlasů předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková. Za ní by se umístili ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg, ekonom Vladimír Dlouhý a místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier, které by shodně volilo šest procent občanů.

Místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) by rádo vidělo prezidentem 4,5 procenta Čechů. Podle 3,5 procenta lidí by se měl hlavou státu stát komunista Vladimír Remek.

Volební model 1. kola prezidentské volby
Zdroj: ČT24/Median

Je třeba ale počítat se statistickou odchylkou, která může být u nejsilnějších kandidátů až 3,5 procenta a u nejslabších 1,5 procenta. Median do průzkumu navíc zařadil jen ty osobnosti, které před jeho začátkem kandidaturu na prezidenta ohlásily nebo ji nevyloučily. V červenci mezi nimi nově přibyl Vladimír Dlouhý, který podle Medianu odebral voliče
Sobotkovi, Švejnarovi i Zemanovi.

Podle průzkumu by k prezidentským volbám přišlo 67,5 procenta dotázaných. Zhruba každý šestý člověk, který chce k volbám jít, si ale z dosavadních osobností neumí vybrat a nedokáže specifikovat ani přijatelné nebo zvažované možnosti. Agetnura Median tudíž očekává, že podpora kandidátů se může ještě výrazně měnit působením volebních kampaní nebo debat.