Do USA vydali mexickou drogovou královnu

Mexiko - Mexiko vydalo Spojeným státům významnou obchodnici s drogami Sandru Ávilovou Beltránovou. Bude čelit obvinění z pašování drog. „Královna Tichomoří“ se údajně podílela i na vybudování proslulého mexického drogového kartelu Sinaloa. Policie ji zatkla v Mexiku před pěti lety. V Mexiku byla souzena za podíl na organizované zločinnosti a za praní špinavých peněz. Vydání do USA se bránila s argumentem, že nemůže být za tytéž zločiny souzena dvakrát. Americká justice proto žádost o vydání podložila obviněním z pašování asi sta kilogramů kokainu do Chicaga v roce 2001. Ostatních asi devět tun narkotik ponechala stranou.

Dvaapadesátiletá Mexičanka byla předána americkým úřadům na letišti v Toluce v centrální části země asi 50 kilometrů západně od metropole Mexiko. Před soudem na Floridě má stanout kvůli obviněním ze zločinného spolčení a obchodování s drogami.

Ávilová se údajně významně podílela na vybudování nechvalně proslulého mexického drogového kartelu Sinaloa spolu s jeho vůdcem Joaquinem Guzmánem. Je neteří zakladatele mexické narkomafie Miguela Ángela Félixe Gallarda. Svou přezdívku „královna Tichomoří“ si vysloužila vybudováním pašerácké sítě do USA podél tichomořského pobřeží Mexika. Podle prokuratury jí trvalo deset let, než se dostala na špičku mexického obchodu s narkotiky.

Sandra Ávilová Beltránová
Zdroj: ČT24

Mexická policie našla 14 mrtvých těl napěchovaných v automobilu

Mrtvá těla 14 mužů napěchovaných do automobilu našla ve čtvrtek policie nedaleko čerpací stanice v severním Mexiku ve státě San Luis Potosí. Všichni muži byli zastřeleni a vše naznačuje tomu, že jejich smrt byla patrně spojena s obchodem s drogami. Na přítomnost vozu s mrtvolami policii upozornil anonymní telefonát. Stát San Luis Potosí je dějištěm střetů o kontrolu lukrativního obchodu s drogami mezi gangem Zetas a drogovým kartelem ze Sinaloy.

Podle organizace Lantia Consultores bylo v Mexiku v prvním pololetí letošního roku zaznamenáno 7 000 vražd spáchaných v souvislosti s organizovaným zločinem. Je to prý o deset procent víc než v předešlém pololetí. Odcházející mexický prezident Felipe Calderón, který od nástupu do funkce hlavy státu na konci roku 2006 bojuje s podporou armády proti organizovanému zločinu, přitom v červenci prohlásil, že v první půlce letošního roku klesl počet drogových vražd o 15 až 20 procent.

V Mexiku nadále pokračuje vlna násilností spojených s drogami. Ve čtvrtek odpoledne neznámí ozbrojenci pověsili dva muže za ruce z mostu pro pěší ve městě Monterrey a zastřelili je z dálnice pod ním přímo před zraky zděšených motoristů. Ve středu večer ve státě Sinaloa zabili ozbrojenci se samopaly sedm mužů popíjejících u sportovního hřiště. Muži se tu podle vyšetřovatelů sešli po práci na drink a motiv jejich vraždy je zatím neznámý; oba incidenty ale policie spojuje s obchodem s narkotiky.