Kvůli plyšákům půjdou běloruští vyslanci v unii na kobereček

Brusel - Aféra plyšových medvídků v Bělorusku už zaměstnává i Brusel. Narychlo se kvůli tomu sešli velvyslanci bezpečnostního výboru Evropské unie. Členské státy unie pozvou na konzultace velvyslance Běloruska, velvyslance z Minsku však tentokrát stahovat nebudou. Krizi vyvolal na počátku července let dvou Švédů, kteří na území Běloruska rozhazovali na protest proti diktatuře prezidenta Lukašenka stovky medvídků s běloruskými nápisy: „nás nelze umlčet“.

Válka už začala i na diplomatické frontě, běloruští a švédští diplomaté se po aféře v Bělorusku balí. Bělorusko akci označilo za „špionážní provokaci“. Minsk tento týden odvolal veškerý svůj diplomatický personál z ambasády ve Stockholmu a vyzval švédské ministerstvo zahraničí, aby do konce srpna vyklidilo švédské velvyslanectví v Bělorusku.

Diverzi plyšáků už řeší celá Evropa. Brusel bere roztržku s Běloruskem velmi vážně. Svědčí o tom i fakt, že EU o prázdninách mimořádně nesvolala velvyslance členských zemí kvůli krveprolití v Sýrii, nýbrž právě kvůli padajícím medvědům.  

Velvyslanci zemí EU se dnes ve výboru dohodli, že jejich vlády si na protest proti kroku Minsku formálně pozvou běloruské velvyslance, oznámil předseda unijního výboru, švédský diplomat Olof Skoog. „Dáme jasně najevo, že situace se týká nejen Švédska a Běloruska, ale i vztahů mezi EU a Běloruskem,“ řekl.

Narychlo z dovolené přiletěl do Bruselu i český velvyslanec Václav Bálek. Praha patří s Poláky a Švédy k nejtvrdším kritikům Běloruska. „Nešlo o to zhoršit vztahy s Běloruskem, naopak šlo o to vyslat jasný vzkaz Bělorusku,“ říká o záměru schůzky Bálek.   

Dramatická odveta za vypovězení Švédů z Minsku ovšem nepřišla. „Běloruští ambasadoři v každé evropské zemi dostanou jasný vzkaz od členských zemí,“ říká švédský ambasador a předseda Politického a bezpečnostního výboru EU Olof Skoog. 

Taky Češi si předvolají běloruského velvyslance. Řeknou mu, že Lukašenko musí chování změnit. Zvlášť s vidinou podzimu, kdy bude EU znovu mluvit o sankcích.