Požáry kolem Alicante stály život dva hasiče

Madrid - Při likvidaci rozsáhlých lesních požárů na východě Španělska poblíž Alicante zemřel hasič, další pak podlehl zraněním v nemocnici. Těžko zvladatelné požáry jsou důsledkem obrovského vedra, které zažívají ve Španělsku. Takové horko tam neměli 70 let. Do boje s plameny byla povolána armáda. Oheň stále zuří také na Kanárských ostrovech. O víkendu musely tamní úřady nařídit evakuaci téměř pěti tisíc lidí. Turistická letoviska ale podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže zatím plameny neohrožují.

Požár u obce Torre de les Maçanes se do nedělního večera nepodařilo dostat pod kontrolu. Při likvidaci požáru poblíž Alicante na východě Španělska zahynul hasič, další tři byli zraněni. Dnes pak jeden z nich na následky zranění v nemocnici zemřel.

Kvůli požáru museli také evakuovat tábor se 130 dětmi. Do boje s živlem se zapojilo 18 letadel a vrtulníků i vojenské posily.

Včera bylo aktivních šest větších požárů, na pevnině jsou požáry už pod kontrolou, tvrdí spolupracovnice ČT Ľubica Zlochová. Přímořské oblasti jsou podle ní mimo nebezpečí. Stále je to velmi špatné na Kanárských ostrovech, zejména na ostrově La Gomera.

Požáry koncem minulého týdne zuřily i v jiných oblastech pevninského Španělska i na Kanárských ostrovech. Jen o víkendu odsud muselo pryč skoro 5 000 lidí, další stovky lidí dnes odvážejí hasiči na lodích z ostrova La Gomera.

S žádostí o pomoc se zatím neobrátil na konzulát žádný český občan, tvrdí Ľubica Zlochová.

Kvůli kombinaci vysokých teplot, sucha a lidské nedbalosti shořelo ve Španělsku od ledna přes 130 tisíc hektarů vegetace. To je nejvíc za posledních 10 let.