Střelba u Texaské univerzity si vyžádala tři mrtvé

Austin (USA) – Tři mrtvé a čtyři zraněné si vyžádala střelba v blízkosti areálu Texaské A&M univerzity v americkém městě College Station. Mrtvými jsou policejní komisař, který střelci doručil oznámení o vystěhování, náhodný chodec a samotný útočník Thomas Alton Caffall. Podle původních informací policie útočníka postřelila a zadržela, 35letý muž ale nakonec podlehl zraněním v nemocnici. Zranění utrpěli čtyři lidé - další tři policisté a 55letá žena, kterou kulka zasáhla za volantem automobilu.

Kvůli půlhodinové přestřelce vydala nedaleká univerzita na svých internetových stránkách a pomocí textových zpráv varování studentům, aby nevstupovali do ohrožené oblasti. Podle mluvčí univerzity byla z důvodu prázdnin stejně většina studentů mimo kampus.

Vedle Caffalla, jenž podlehl zraněním v nemocnici, zemřel i policejní komisař Brian Bachmann, kterého Caffall zasáhl před domem, a 43letý muž, který šel náhodou okolo. Na střelcově stránce na Facebooku byly fotky zbraní, které vlastnil. Byl mezi nimi také samopal vz. 58 československé výroby.

Střelba v College Station se odehrála v době, kdy v USA rostou obavy právě kvůli násilí spojenému se střelnými zbraněmi po dvou nedávných masakrech. Před měsícem šílený střelec povraždil v kině v coloradském Denveru 12 lidí a šest desítek dalších zranil. Před devíti dny střelec zabil šest lidí v sikhské svatyni ve Wisconsinu a pak spáchal sebevraždu.

Na univerzitě v College Station studuje přes 50 000 lidí. Součástí univerzitního areálu, který se rozkládá na 22 kilometrech čtverečních, je také prezidentská knihovna George Bushe mladšího.