Soud zmírnil trest ukrajinskému ministrovi

Kyjev – Odvolací soud propustil na svobodu vězněného ukrajinského exministra obrany Valerije Ivaščenka. Původně dostal exministr z vlády Julije Tymošenkové pět let vězení za zneužití pravomocí, teď mu ale odvolací soud zmírnil trest na roční podmínku. Mírnější trest dostal díky tomu, že částečně přiznal vinu.

Ivaščenko byl ve vězení od srpna 2010. Podle obžaloby napomáhal nezákonnému obohacování při privatizaci armádní loděnice v krymském přístavu Feodosija a způsobil tím ukrajinskému státu stamilionové ztráty. 

Ivaščenka, který je ve vězení od srpna 2010, soud potrestal za to, že napomohl při privatizaci loděnic na Krymu k nezákonnému obohacení a stát připravil v přepočtu skoro o 190 milionů korun. 

Do vězení se dostal kvůli stejnému paragrafu jako Tymošenková, která si odpykává sedmiletý trest v Charkově. Podobně jsou na tom i další členové její někdejší vlády – například bývalý ministr životního prostředí Heorhij Filipčuk. Ten dostal tři roky vězení. Za zneužití postavení skončil ve vězení na čtyři roky i exministr vnitra Jurij Lucenko.