Stavba obří přehrady v Amazonii dostala stopku kvůli indiánům

Brazílie - Federální soud v Brazílii nařídil zastavit práce na obří přehradě v srdci Amazonie. Vláda musí celou věc nejdřív projednat s indiánskými kmeny. Projekt za 11 miliard dolarů podle jeho odpůrců zničí unikátní kus přírody a připraví o domov tisíce původních obyvatel. Vláda argumentuje zdrojem čisté energie a podporou ekonomiky. Vodní elektrárna má být dokončena v roce 2019 a má mít stejný výkon jako šest Temelínů.

Brazilský soud zablokoval další stavbu obří přehrady Belo Monte, která se má stát třetí největší vodní elektrárnou na světě. 

Vybudování přehrady schválil brazilský parlament v roce 2005. Soud teď ale rozhodl, že schválení projektu měla předcházet jednání s indiánskými kmeny. Jenže s těmi nikdo o přehradě nejednal. „Brazilský parlament musí vzít v potaz stanovisko původního obyvatelstva. Zákonodárci mohou dát souhlas pouze v případě, že s projektem budou souhlasit místní obyvatelé,“ rozhodl soud. 

Stavba přehrady Belo Monte
Zdroj: Mario Tama/Getty Images/ISIFA

Přehrada by měla zaplavit 500 kilometrů čtverečních v oblasti, kde podle hnutí na ochranu životního prostředí Greenpeace žije 20 000 až 30 000 rodin. Vláda tvrdí, že se bude muset stěhovat 16 000 lidí. Brazilské úřady přitom slibují, že na podporu vystěhovaných indiánů investují až miliardu dolarů.  

Přehrada by měla mít výkon 11 tisíc megawattů a podle vlády by měla posílit energetickou soběstačnost Brazílie a omezit její závislost na spalování fosilních paliv. První turbína nové elektrárny by měla být v provozu už v roce 2015, poslední by měla začít fungovat v roce 2019. Větší přehrady budou už jen Itaipú, rovněž v Brazílii, o výkonu 14 000 megawattů a Tři soutěsky v Číně o výkonu 18 000 megawattů.