V USA začala platit Obamova „amnestie“ pro ilegální imigranty

Washington - Mladí ilegální imigranti v USA mohou ode dneška získat dočasné pracovní povolení. Zákon, který to umožňuje, přijala vláda Baracka Obamy v červnu. Platí pro přistěhovalce, kteří přijeli do Ameriky jako děti. Povolení získají na dva roky a mohlo by se týkat až 1,8 milionu lidí. „Tento den je pro všechny velkým krokem. Není to ale konec, není to přesně to, co chceme,“ říká jedna z žadatelek o povolení k pobytu.

Povolení chrání ilegální imigranty před deportací, po dvou letech ale o něj budou muset žádat znovu. Papír s razítkem od imigračního úřadu jim umožní legálně pracovat, studovat nebo udělat si řidičský průkaz. „Není to cesta k občanství. Je to jen dočasné opatření, které nám umožní zaměřit moudře naše zdroje a dopřát trochu úlevy a naděje talentovaným mladým patriotům,“ prohlásil americký prezident Barack Obama.

Povolení ale není zadarmo a netýká se všech. Žádost stojí v přepočtu 9 300 korun. Podat ji mohou jen přistěhovalci, kteří do Ameriky přijeli před svými šestnáctými narozeninami, není jim víc než 30 let a ve Spojených státech jsou už nejméně pět let. Zároveň musí jít o studenty, absolventy nebo členy armády.

Mladí ilegální imigranti v USA můžou získat dočasné pracovní povolení (zdroj: ČT24)

Kritici tvrdí, že jde o amnestii, která odměňuje ty, co porušují zákon. Statisíce mladých přistěhovalců se ale jako zločinci necítí – život ve Spojených státech si nezvolili, nic jiného ale neznají.