Stávka po jihoafricku - policie postřílela desítky horníků

Johannesburg - Nejméně 30 lidí zemřelo při střetech mezi policisty a stávkujícími horníky v Jihoafrické republice. Násilnosti v dole na platinu poblíž Johannesburgu vypukly odpoledne. Policie palbou rozháněla horníky vyzbrojené mačetami, tyčemi a údajně i střelnými zbraněmi. Ministr policie Nathi Mthethwa upozornil, že mnoho lidí bylo zraněno a bilance nemusí být konečná. Horníci požadují vyšší platy. Kromě životů stály násilnosti také milionové ztráty na těžbě. Podle zpravodajského serveru BBC šlo o jednu z nejkrvavějších policejních operací od konce rasistického režimu apartheidu v JAR v roce 1994.

Ke střetu mezi policisty a horníky došlo na barikádě z ostnatého drátu, kterou stávkující vztyčili poblíž přístupové cesty do dolu Marikana. Podle Reuters proti sobě stály zhruba tři tisícovky horníků a podobný počet policistů. Úřady už začaly vyšetřovat okolnosti střelby, která si podle odborového svazu horníků NUM vyžádala 36 obětí. Místní novinář uvedl, že policie nejdříve použila vodní děla a slzný plyn, aby stávkující rozehnala. Pak se ale prý ozvala střelba, která trvala asi dvě minuty.  
   
Mluvčí policie Dennis Adriao prohlásil, že pořádkové síly neměly na vybranou. „Policie byla podlým způsobem napadena skupinou, která použila nejrůznějších zbraní, včetně střelných,“ prohlásil. "Policisté byli kvůli ochraně svých životů a v situaci legitimní obrany přinuceni
odpovědět silou," dodal s tím, že incidentu předcházelo mnohahodinové vyjednávání, které ale nikam nevedlo.

Horníci naleziště vzácného kovu u města Rustenburg víc než týden blokovali. Požadovali vyšší platy. Když do práce nastoupili horníci konkurenční odborové centrály, vypukly krvavé střety, které stály život deset lidí. 

Prezident Jacob Zuma uvedl, že ho „nesmyslné násilí šokovalo“ a že představitele bezpečnostních složek požádal, aby při stíhání lidí zodpovědných za krveprolití udělali vše, co je v jejich silách.

Těžba vzácného kovu stávkou značně utrpěla

Stávka v dole Marikana donutila Lonmin zastavit produkci v celé Jihoafrické republice. Společnost uvedla, že za dobu protestu se její těžba propadla o 15 tisíc uncí platiny a pravděpodobně se jí nepodaří naplnit celoroční plán na vytěžení 750 tisíc uncí vzácného kovu. Od začátku stávky se akcie společnosti Lonmin propadly o 13 procent.

Podobné násilnosti už v lednu ochromily na šest týdnů jiný významný důl. Cena platiny tehdy stoupla o 15 procent.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)