Bouřící se horníci v JAR sčítají oběti: 34 mrtvých, 78 zraněných

Johannesburg - Na 34 mrtvých a 78 zraněných se nakonec vyšplhala bilance včerejšího tvrdého zásahu jihoafrické policie proti bouřícím se horníkům v platinovém dole Marikana nedaleko Johannesburgu. Podle médií šlo o nejkrvavější střety od pádu apartheidu. Policisté prý museli sáhnout po zbrani, aby se ochránili před útočícími ozbrojenými demonstranty. Zadrženo bylo 259 lidí. Týdenní nepokoje za zvýšení platů zastavily těžbu po celé zemi. Prezident Jacob Zuma chce střety policistů a stávkujících horníků vyšetřit.

Stávka v dole největšího světového producenta platiny Lonmin začala před více než týdnem. Horníci požadují zvýšení platů. Policie na horníky vyzbrojené mačetami a železnými tyčemi začala střílet ve čtvrtek odpoledne poté, co se asi 3 000 stávkujících odmítlo rozejít po ultimátu zaměstnavatele, aby obnovili práci. Lonmin jim zároveň pohrozil hromadným propuštěním.

Šlo o jednu z nejkrvavějších policejních operací od konce apartheidu v JAR v roce 1994. Odborový Národní svaz horníků informoval o 36 obětech. Úřady okolnosti incidentu vyšetřují. Místní novinář uvedl, že policie nejdříve použila vodní děla a slzný plyn, aby stávkující rozehnala. Pak se ale prý ozvala střelba, která trvala asi dvě minuty. Mluvčí policie Dennis Adriao již dříve prohlásil, že pořádkové síly neměly na vybranou. „Policie byla podlým způsobem napadena skupinou, která použila nejrůznějších zbraní, včetně střelných,“ řekl. Upozornil, že incidentu předcházelo mnohahodinové vyjednávání, které ale nikam nevedlo.

Jacob Zuma, jihoafrický prezident:

„Už dříve jsme si prošli bolestivými chvílemi a překonali jsme je proto, že jsme se sjednotili jako národ bez ohledu na rasu, víru nebo politické přesvědčení. Tuto naši vlastnost musíme použít znovu během tohoto těžkého období.“

Jihoafrický prezident Jacob Zuma uvedl, že ho „nesmyslné násilí šokovalo“. Při návštěvě marikanského dolu oznámil vytvoření vyšetřovací komise, která bude pátrat po „skutečných příčinách incidentu“. „Události posledních dní nás zarmoutily a konsternovaly,“ prohlásil Zuma, který kvůli masakru předčasně odjel z regionálního summitu v Mosambiku. „Takové události nejsou to, co chceme vidět v demokracii, která respektuje právní stát,“ řekl prezident, podle něhož Jižní Afrika chce zůstat „pokojnou, stabilní, produktivní a prosperující zemí, soustředěnou na zlepšení kvality života pro všechny“.

Stávku provázely i v minulých dnech násilné střety jednak mezi znesvářenými odborovými organizacemi, jednak se zasahujícími pořádkovými silami.

Makhosi Mbongane, stávkující horník:

„Management musí jako náš zaměstnavatel přijít za horníky a ne na nás posílat policii a vojáky. Pokud to neudělají, nic se nezlepší. Nevrátíme se do práce. Máme právo požadovat vyšší mzdu.“

Stávka v dole Marikana donutila Lonmin zastavit produkci v celé zemi. Společnost uvedla, že za dobu protestu se její těžba propadla o 15 000 uncí platiny a pravděpodobně se jí nepodaří naplnit celoroční plán na vytěžení 750 000 uncí vzácného kovu. Od začátku stávky se akcie společnosti Lonmin propadly o 13 procent.