Hrdinka CNN pomáhá nezletilým matkám ze slumů

Cartagena (Kolumbie) - Kolumbijské město Cartagena oslavuje novou hrdinku. Dvaačtyřicetiletá Catalina Escobarová vychovala už přes dva tisíce nezletilých matek z chudinských slumů. Před deseti lety se tato úspěšná manažerka vrhla na humanitární práci, teď se chystá svůj program rozšířit po celé zemi. Těhotenství náctiletých je nejen v Cartageně velký problém. V Kolumbii rodí ve školním věku každá pátá dívka a po prvním dítěti mívá zpravidla každý rok další - ve strašných podmínkách. V milionové Kartageně žije v bezvýchodné chudobě celá třetina obyvatel.

„Asi před deseti lety jsem pracovala jako dobrovolnice v porodnici. Chovala jsem chlapečka, a on umřel. Jeho dospívající matka nesehnala peníze na léčbu,“ vysvětluje Escobarová své motivy. Catalina později zjistila, že na jeho záchranu by stačilo pouhých třicet dolarů. Přesně tolik, kolik měla v kapse, což ji zděsilo. K činu ji nakonec postrčila osobní tragédie - smrt vlastního syna. Prodala svou obchodní firmu, nakoupila špičkové vybavení na prenatální kliniku a vrhla se na dobročinnou práci. Za prvních pět let se jí v cartagenské nemocnici podařilo snížit kojeneckou úmrtnost o dvě třetiny. „Skutečný problém byl ale mnohem větší. Moje děvčata otěhotní proto, že nemají žádnou sexuální osvětu. Mnoho mých děvčat je obětí zneužívání,“ říká Catalina.

Náctileté maminky Catalinu milují. Nominovaly ji na cenu CNN za hrdinství. V jejím denním centru zažívají nepoznané: děti v bezpečí, psychologickou pomoc a kvalifikaci. Mnohé z nich vůbec poprvé poznají tekoucí vodu.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)