Tchaj-wan obviňuje Japonsko ze záludné okupace sporných ostrovů

Tchaj-pej/Peking - Ze záludné okupace ostrovů Tiao-jü-tchaj ve Východočínském moři obvinil Tchaj-wan Japonsko. Podle agentury AFP tato slova obsahuje prohlášení tchajwanského ministerstva zahraničí, které bylo vydáno poté, co Tokio začalo v pátek vyhošťovat ze souostroví, které spravuje, ale na které si činí nárok i Čína a Tchaj-wan, čínské aktivisty. Čína také varovala Japonsko před narušením „své územní svrchovanosti“ nad ostrovy. Tchajwanská média označila toto obvinění za možné přitvrzení postoje Tchaj-peje v územním konfliktu. Ostrovy ležící asi 200 kilometrů severovýchodně od Tchaj-wanu spravuje Japonsko, ale nároky si na ně činí jak Čína, tak i Tchaj-wan.

Ve středu 15. srpna, tedy na výročí kapitulace Japonska na konci druhé světové války v roce 1945, skupina čínských nacionalistů z Hongkongu a z Macaa doplula k ostrovům, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü-tchaj. Na jednom z ostrovů vztyčila pětice Číňanů rudou čínskou vlajku. Japonská pobřežní hlídka, jež souostroví střeží, pak celou čtrnáctičlennou skupinu zadržela. V pátek byli všichni bez potrestání propuštěni a vyhoštěni. Skalnaté ostrovy nejsou obydlené, ale vody, které obklopují, jsou velmi bohaté na ryby a obsahují zřejmě značné zásoby zemního plynu.

Loď čínských aktivistů zadržená japonskou pobřežní stráží
Zdroj: ČTK/AP/Masataka Morita

Tchaj-wanské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsuzujícím počínání japonské vlády uvedlo, že „je v souladu s územními požadavky naší vlády, aby národní vlajka Čínské republiky (oficiální název Tchaj-wanu) vlála na ostrovech Tiao-jü-tchaj, které Japonsko záludně okupuje“.

Je to poprvé, co Tchaj-wan použil termín „záludná okupace“ vůči Japonsku v tomto teritoriálním konfliktu. Tokio uznává Peking jako jediného zástupce Číny, ale udržuje úzké obchodní a kulturní vztahy s Tchaj-wanem, který byl v letech 1895-1945 japonskou kolonií.

Čína dnes vyzvala Japonsko, aby „okamžitě zastavilo akce poškozující jeho územní svrchovanost“. Čínské ministerstvo zahraničí tak reagovalo na zprávu, že dnes se k ostrovům vypraví dvacet lodí se 150 japonskými aktivisty. Japonská vláda jim sice zakázala výsadek, ale lodě budou mít možnost proplout vedle. Mezi aktivisty je údajně osm členů japonského parlamentu. Cílem akce je potvrdit japonskou suverenitu nad spornými ostrovy Senkaku.