Na jihu Súdánu zahynulo při výbuchu letadla 32 lidí, včetně ministra

Chartúm - Letadlo se súdánskou oficiální delegací vybuchlo krátce před přistáním na jihu země, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní letecké úřady. Podle agentury AP, která se odvolává na úřad súdánského prezidenta, zahynulo na palubě 32 lidí. Mezi mrtvými je také súdánský ministr pro náboženské záležitosti Ghasí Sádik a několik dalších politiků. Letadlo bylo na cestě do súdánského státu Jižní Kurdufán, kde se členové delegace měli zúčastnit oslav konce muslimského postního měsíce ramadánu.

Předchozí bilance zmiňované jinými zdroji hovořily o 31 mrtvých, z nichž pět měli tvořit členové posádky, havárii ale nepřežil ani jeden z nich. Objevily se zprávy, že při nehodě mohl zahynout i další ministr súdánské vlády, což se ale nakonec nepotvrdilo. Mezi oběťmi jsou nicméně podle agentur dva státní tajemníci, dva generálové a další státní představitelé.

Stroj měl přistát v hornaté oblasti asi 600 kilometrů jižně od Chartúmu. Podle súdánské státní televize ale prvnímu přistání zabránilo počasí. Když se pilot snažil navést stroj na přistání podruhé, narazil do hory a letadlo vybuchlo.

Největší povstalecká skupina, která působí v Jižním Kurdufánu, oznámila, že s havárií nemá nic do činění.

Není také jasné, jakému přepravci zničené letadlo patřilo. Agentura Reuters připomněla, že největší súdánský přepravce Sudan Airways se už v minulosti potýkal s problémy se svými letadly a v posledních letech jich několik havarovalo. Hlavní příčinou bylo zastaralé vybavení strojů.

Výběr vážných leteckých neštěstí v Africe:

  • 4. října 2007 - Nákladní letadlo soukromé konžské společnosti s 27 lidmi na palubě se krátce po startu zřítilo na chudinskou čtvrť metropole Kinshasy a začalo hořet; zahynulo 51 osob.
  • 15. dubna 2008 - Havárie letounu, jenž se zřítil na rušnou čtvrť východokonžského města Goma, si vyžádala nejméně 40 lidských životů a přes stovku zraněných.
  • 30. června 2009 - Jemenské letadlo se 153 lidmi na palubě se zřítilo do moře poblíž Komorských ostrovů; nehodu přežila jen dvanáctiletá dívka.
  • 25. ledna 2010 - Letoun společnosti Ethiopian Airlines se krátce po startu z letiště v Bejrútu zřítil do Středozemního moře; zahynulo všech 90 lidí na palubě. Na vině byl pilot, který za silné bouře neuposlechl pokyn řídící věže ke změně směru.
  • 12. května 2010 - U tripoliského letiště havaroval letoun libyjských aerolinek Afrikíja, letící z Johannesburgu do Tripolisu. Ze 104 lidí na palubě, z nichž většina byli Nizozemci, přežil jen devítiletý nizozemský chlapec.
  • 8. července 2011 - Při havárii letadla soukromé společnosti Hewa Bora zemřelo 74 ze 118 lidí na palubě. Letoun se pokoušel přistát za špatného počasí na letišti ve městě Kisangani na severovýchodě Konga.
  • 26. července 2011 - U jihomarockého města Gúlmim narazil vojenský transportní letoun do horského masivu; zahynulo všech 80 osob na palubě.
  • 3. června 2012 - Nejméně 165 osob, z toho 153 v letadle, zahynulo při pádu letounu nigerijské společnosti Dana Air do hustě osídleného předměstí nigerijského Lagosu.
  • 19. srpna 2012 - Podle agentury AFP havarovalo letadlo se súdánskou oficiální delegací. Stroj byl na cestě do súdánského státu Jižní Kurdufán, krátce před přistáním však vybuchl. Podle televize Al-Džazíra zahynulo všech 32 lidí na palubě.