Ku Kchaj-laj odsouzena k trestu smrti s odkladem

Che-fej - Soud ve východočínském Che-fej dnes odsoudil manželku donedávna vlivného politika Po Si-laje k podmíněnému trestu smrti s odkladem na dva roky. Původní sdělení svědků zasedání, které bylo pro zahraniční média prakticky uzavřeno, potvrdil už i oficiální představitel soudu. V praxi to bude pro odsouzenou zřejmě znamenat doživotní vězení. Rozsudek tak završuje nejsledovanější proces v Číně za posledních několik let. Nejasná je však budoucnost jejího manžela a politického směřování největší asijské ekonomiky.

Dáma označovaná pro svůj šarm a manželství s vlivným politikem za čínskou Jackie Kennedyovou končí na úplném dně. „Ku Kchaj-laj i její komplic řekli, že se neodvolají. Během oznámení verdiktu byla klidná. Uvedla, že rozsudek je spravedlivý,“ uvedl zástupce předsedy soudu Tchang I-Kan. Ku se v hlavním líčení před 11 dny sama přiznala k vraždě podnikatele Neila Heywooda. Zdůrazňovala přitom, že se tím snažila ochránit svého syna, protože ji prý Brit ve vzájemném podnikatelském sporu vydíral hrozbami právě vůči jejímu synovi. Z tohoto důvodu mohl podle analytiků soud projevit jistou shovívavost, jelikož v Číně je ochrana svého jediného potomka považována za jistou morální hodnotu.

Heywooda, dlouholetého přítele rodiny a poradce svého manžela Po Si-laje, Ku Kchaj-laj loni v listopadu otrávila. Za několik týdnů vše udal Američanům policejní šéf, do té doby politikova pravá ruka.

Ku Kchaj-laj
Zdroj: ČT24

Ku Kchaj-laj

„Domnívám se, že je verdikt spravedlivý a plně odráží to, že soud respektuje zákony, realitu a především lidský život.“

Z rozhodnutí soudu pravděpodobně vyplývá, že pokud Ku nespáchá ve vězení během následujících dvou let další vážný trestný čin, bude tam moci dožít. „Dnešní rozhodnutí soudu respektujeme,“ řekl právník Heywoodovy rodiny Che Čeng-šeng. Verdikt přivítala britská ambasáda v Číně. Vyjádřila uspokojení z toho, že „čínské úřady vyšetřily smrt Neila Heywooda a soudily ty, které identifikovaly jako zodpovědné“. Velvyslanectví připomnělo, že „Británie dávala vždy čínským úřadům najevo, že chce, aby proces v tomto případě odpovídal mezinárodním normám lidských práv a aby nebyl uplatněn trest smrti“.

Spolu s Ku byl souzen za spolupachatelství jeden z přátel její rodiny Čang Siao-ťün. Právě Čang podle obžaloby smíchal loni v listopadu jedovatou směs, kterou Ku vložila Heywoodovi do úst. Ten byl následně nalezen mrtev v hotelu ve městě Čchung-čching. Oběma obžalovaným hrozil trest smrti. Čang ale podle právníka Heywoodovy rodiny dostal devět let vězení.

Čínské soudy kontroluje komunistická strana a podle expertů byl výsledek procesu stanoven předem na nejvyšších místech. Příbuzní odsouzené tvrdí, že Ku byla donucena přijmout vládou jmenované obhájce, kteří neměli až do zahájení procesu přístup k soudním dokumentům.

Proti dnešnímu rozsudku se odsouzení nebudou odvolávat, prohlásil Čangův obhájce. Trest smrti s odkladem bývá v Číně zpravidla změněn na doživotí, pokud usvědčený zločinec nespáchá během dvou let podobný trestný čin. Podle novely čínského zákoníku může být doživotí při dobrém chování vězně dále zkráceno na 25 let odnětí svobody. Podle listu The Guardian si zločinci odsouzení původně k trestu smrti s odkladem odpykají v Číně v průměru pouhých 18 roků v cele.

Soud s Ku jako předehra ke stíhání Po Si-laje

Skandál Ku Kchaj-laj ukončil slibnou politickou kariéru jejího manžela, jenž si dělal ambice na jmenování do devítičlenného nejužšího vedení komunistické strany. V březnu byl ale Po odvolán z funkce stranického šéfa ve středočínském Čchung-čching a je v současné době vyšetřován kvůli blíže nespecifikovanému „porušení stranické disciplíny“.

Po Si-laj podporoval donedávna slabé levicové křídlo strany, odkaz Mao Ce Tunga, zpochybňoval reformy, které prosazuje premiér a vyslovoval se pro obnovení politické kontroly nad ekonomikou namísto trhu, který podle něj přináší nerovnost. Po Si-laj se od zahájení vyšetřování své ženy neobjevil na veřejnosti.

V případu Ku Kchaj-laj jeho jméno nepadlo. Pozorovatelé soudí, že proces s Ku je předehrou k potrestání jejího manžela. Pád Po Si-laje nicméně dává naději, že se čínská politika začne liberalizovat, nové vedení strany se ujme moci letos v říjnu. „Lídři strany se snaží případy Po Si-laje a jeho ženy oddělit, aby co nejvíce omezili jejich dopad na nadcházející stranický kongres,“ říká analytik La Jü-siu.

Trest se mnohým čínským bloggerům zdá být příliš mírný. Podle nich svědčí o tom, že všichni obyvatelé Číny zdaleka nemají stejná práva. Takovýto trest bývá totiž v Číně zpravidla změněn na doživotí, případně ještě dále zkrácen. Řadový občan by podle diskutérů na internetu zcela jistě za podobný zločin skončil před popravčí četou.