Sov přibývá i ubývá: Na Filipínách našli 10 nových druhů - ohrožených

Manila - Vědci a pozorovatelé ptáků objevili na Filipínách deset nových druhů sov. Osm z nich bylo dříve považováno za pouhé poddruhy, uvedla Lisa Paguntalanová, která vede filipínský Program pro ochranu biodiverzity (PBCP). Dva zcela nové druhy sov se podařilo objevit na ostrovech Cebu a Camiguin. Tito ptáci jsou podle vědců jen 20 až 30 centimetrů velcí a je velmi těžké je spatřit. Při pátrání ornitologům pomáhalo zdokonalené nahrávací zařízení, které dokáže rozpoznat houkání jednotlivých druhů. Výzkum trval deset let.

„Neexistují podstatnější rozdíly v jejich podobě. Je to právě rozdíl v jejich volání, který je podstatný při rozlišování jednotlivých druhů,“ řekla Paguntalanová. Varovala přitom, že mnohé z těchto nově identifikovaných druhů jsou patrně ohrožené, protože byly objeveny na malých, izolovaných ostrovech, anebo v malém prostoru lesa.

Filipíny jsou souostroví tvořené více než 7 000 ostrovy, na nichž se vyskytuje nepřeberné množství živočišných druhů; mnohé z jinde se nevyskytujících živočichů ale dohání na pokraj vyhynutí ničení jejich přirozeného životního prostředí.