Mýtus „nejmizernějšího“ dne v týdnu padl, pondělí už nevede

Washington - Říká se, že lidé - zvlášť ti pracující - nenávidějí pondělky, kdy se na ně valí nejvíc požadavků a úkolů. Nový průzkum, o němž informoval Journal of Positive Psychology, ale uvádí, že jde o mýtus, který neplatí. Lidé totiž úplně stejně nesnášejí úterky, středy a čtvrtky. Právě v tyto dny jsou nejvíc ve stresu. Špatná pověst prvního dne týdne zřejmě vznikla značným konstrastem, který představuje vnímání volných dnů a právě začátku povinností, píše britský server BBC.

Že jsou nenáviděné pondělky mýtem, se snažili dokázat američtí odborníci, kteří zkoumali odpovědi celkem 340 tisíců lidí na otázku, který den mají nejméně v oblibě.

Jedinou výjimku představuje pátek. Respondenti uváděli, že čím víc se blíží víkend, tím se cítili šťastnější. Nejméně stresu samozřejmě pociťovali během soboty a neděle.

Pověst pondělka lidi negativně ovlivňuje

Autoři zprávy proto upozorňují, že by se mělo od mýtu spojeného s negativním vnímáním pondělků pomalu ustoupit. „I když se svět stále domnívá, že pondělí je nejprotivnějším dnem v týdnu, došli jsme k závěru, že bychom tuto domněnku měli opustit,“ prohlásil profesor Arthur Stone z Univerzity Stony Brook.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kulturní mýty totiž podle profesora mohou dopředu ovlivnit, jak se daný den člověk bude cítit už předem.

Podobně bylo vyvráceno i tvrzení, že nejdepresivnější den v roce představuje pro většinu lidí v lednu takzvané „modré pondělí“.

Tým vedený profesorem Stonem analyzoval data, která byla shromážděna na základě telefonních rozhovorů.