Americké děti jedí splašky, nepoznají ani rajčata od brambor

Washington - Dva američtí studenti opět rozvířili debatu o stravování na tamních školách. Ve svých šestnácti letech totiž natočili dokument o tom, jak se obědvá v jídelnách. Ukazují, jak se americké děti stravují nezdravě.

Michael a Ivan při natáčení zjistili, že mluvit o jídle nejméně chtějí ti, kdo ho připravují. „Lidi v jídelně nám nechtěli říct, co to je. A vlastně jsme nikdy nedostali jasnou odpověď od nikoho,“ řekl jeden z autorů dokumentu Michael Benson.

Tuky a maso nejasného původu vládnou školním jídelníčkům navzdory iniciativě první dámy, která požaduje denní příděl ovoce a zeleniny. Jenže i to se dá obejít: jako zeleninu firmy vedou třeba pizzu, protože jsou na ní rajčata. „Není to zelenina. Ale ve světě veřejné politiky má průmysl velký vliv,“ prohlásil zástupce amerického ministerstva zemědělství Kevin Concannon.

Nezdravé americké jídlo
Zdroj: ČT24

Co si dáme k snídani? Pizzu!

O tom se přesvědčil i slavný britský šéfkuchař Jamie Oliver, který chtěl zahájit revoluci ve stravování v nejnezdravějším městě Ameriky - v Huntigtonu. „V životě jsem neviděl místo, kde by děti snídaly pizzu. Víte, co je tohle?“ ukazoval dětem rajčata. „Brambory,“ zněla jasná odpověď. 

Neznalost dětí těžko omlouvá, že jim šťouchané brambory kuchařky desítky let rutinně míchaly z prášku a vody. Ani dalším místním jeho recepty nevoněly. „Podle mě Jamie nemůže nabídnout nic, co by tohle město změnilo. Může to zkusit, jestli chce,“ konstatoval moderátor rádia ve městě Huntigton Rod Willis.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Úspěchy ale slaví ti, kdo už splašky jíst nechtějí. Devítiletá Martha ze skotského Glasgow fotila na svůj blog nevábné obědy tak dlouho, až to škola zakázala. Znovu jí to ale povolil starosta a navíc svolal experty, aby jídelníček změnili.

I Michael s Ivanem se těší na nový školní rok, po jejich dokumentu totiž musejí kuchaři u každého jídla uvádět přesné složení.