V Sýrii zavražděna japonská novinářka, další žurnalisté zmizeli

Halab (Aleppo) - Během bojů v syrském Halabu přišla o život japonská žurnalistka. Se svým kolegou cestovala s protivládními rebely. Ten japonské televizi sdělil, že ji zřejmě zabili vládní vojáci. Další novináři jsou pohřešováni. Eskalace násilí udělala ze Sýrie jedno z nejnebezpečnějších míst pro novináře. Režim i ve velkých městech používá těžké zbraně. Před nasazením těch chemických varovali Američané. Prezident Barack Obama naznačil v takovém případě i možnost vojenského zásahu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poté na jednání s čínskými diplomaty varoval Západ, aby nezačínal jednostranné akce proti syrskému režimu.

Mice Jamamotové se stal osudným syrský Halab. Pětačtyřicetiletá veteránka konfliktů v Iráku a Afghánistánu cestovala válkou zmítaným městem s protivládními bojovníky. Během přestřelky se ocitla v křížové palbě. Rebelové, kteří ji viděli umírat, dokázali její tělo dopravit za hranice blízkého Turecka. „Zajistili jsme převoz těla japonské žurnalistky a jsme schopni zabezpečit odvoz komukoli, kdo to bude potřebovat. To je vše, co můžeme udělat. Všichni, kdo sem cestují, to dělají na vlastní nebezpečí,“ podotkl velitel jednotky rebelů Ahmad Ghazálí. Tělo bylo umístěno v nemocniční márnici města Kilis u syrské hranice. Před transportem do Japonska bude podrobeno pitvě.

V Halabu se pohřešuje víc novinářů

Osud Miky Jamamotové potvrzuje, že Sýrie je pro novináře extrémně nebezpečné místo. Podle organizace Reportéři bez hranic v Sýrii přišlo o život už pět zahraničních žurnalistů. „Nemůžeme za útoky na zahraniční média. V bezpečí tu nejsou syrská média ani my. V Halabu byla prolita arabská i západní krev,“ prohlásil Ghazálí. Dále se zde prý začali pohřešovat tři novináři, jedna Libanonka, jeden Turek a jeden arabský dopisovatel jistého amerického média.

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius prohlásil, že by se mělo začít vyjednávat s hlavním spojencem Damašku, s Ruskem, o finančních sankcích proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Boje prý stojí Damašek měsíčně miliardu eur.

Barack Obama:

„V tuto chvíli jsem ještě nenařídil vojenskou akci, ale chemické a biologické zbraně jsou klíčové. Neznepokojují jen nás, ale i naše blízké spojence v regionu.“

Americký prezident Barack Obama mezitím pohrozil Damašku vojenskou intervencí, pokud by režim chtěl nasadit chemické nebo biologické zbraně. „Všem hráčům v regionu jsme dali najevo, že jasnou hranicí, jejíž překročení by mělo enormní následky, je pohyb na frontě chemických zbraní nebo jejich použití. To by výrazně změnilo moje uvažování,“ podotkl americký prezident. Sýrie má čtvrtý největší chemický arzenál na světě. Podle dostupných informací vlastní několik tisíc tun sarinu, tabunu, nervového plynu VX a hořčičného plynu. 

Barack Obama
Zdroj: ISIFA/EPA/MONICA M. DAVEY

Rusko s Čínou se „řídí striktně mezinárodním právem a principem obsaženým v Chartě OSN a nedovolí jejich porušení. To je jediné správné směřování v dnešních podmínkách“, řekl Lavrov. Po jednání s čínskými diplomaty se Lavrov sešel také s delegací syrské vlády, vedenou zástupcem premiéra pro ekonomické otázky Kadrí Džamílem. Ten si podle agentury Interfax v Moskvě postěžoval, že „vnější vměšování znesnadňuje snahy samotných Syřanů vyřešit své problémy“.  Na tiskové konferenci také řekl, že syrská vláda je v rámci jednání s opozicí připravena hovořit i o demisi prezidenta Bašára Asada.

Boje občanské války se mezitím rychle šíří taky do sousedního Libanonu. Během sektářského násilí na severu země jen dnes zemřeli dva lidé a čtyřicet dalších je zraněných. Do země navíc míří další uprchlíci z oblastí střetů v Sýrii.