Neradostné vyhlídky: Slunce by za pět miliard let mohlo spolknout Zemi

Londýn - Astronomové našli případ planety, kterou „sežrala“ její hvězda. Podle magazínu Astrophysical Journal Letters tým expertů z USA, Španělska a Polska odhalil „podpis“ planety, kterou pohltilo její slunce, a to tím, že zkoumal chemické složení hvězdy. Navíc se experti také domnívají, že jedna planeta, která v oblasti ještě přežívá, se nachází na tak neobvyklé orbitální dráze, kterou zřejmě vyvolala destrukce v jejím sousedství. Vědci díky tomuto výzkumu získají nové poznatky o osudu, který za miliardy let může postihnout i Zemi.

Na objev astronomové přišli pomocí texaského teleskopu Hobby Eberly během studia hvězdy označované BD+48 740, která je řazena mezi takzvané červené obry. Rostoucí teploty poblíž jádra tohoto typu hvězd způsobují, že se tyto hvězdy rozšiřují. To může vést k zániku planet.

„Podobný osud může čekat i vnitřní planety v našem slunečním systému, až se Slunce změní v červeného obra,“ řekl jeden ze spoluautorů studie Alexander Wolszczan z Pensylvánské státní univerzity v USA. Stát by se tak podle něj mohlo až někdy za pět miliard let.