Asadova armáda ovládla předměstí Damašku

Damašek - K syrským povstalcům se v bojích o Aleppo (Halab) připojili arabští bojovníci z ciziny. Místní obyvatelstvo ale zůstává loajální s Damaškem. Syrská armáda zase dobyla po 24hodinovém ostřelování severozápadní předměstí Damašku ovládané povstalci. Podle Místních koordinačních výborů (LCC) už dnes v zemi zahynulo přes 50 osob. Rebelové se z oblasti stáhli. Velká Británie mezitím podobně jako USA varovala syrský režim před použitím chemických zbraní. Podle mluvčího premiéra Davida Camerona by to Londýn vedlo ke změně postoje. Damašek ale už dřív uvedl, že by chemické zbraně mohl použít pouze v případě zahraničního útoku. Americké ministerstvo obrany má plány na vyslání speciálních jednotek do Sýrie pro případ, že by země ztratila nad těmito zbraněmi kontrolu.

Bojující opozici tvoří zejména syrští sunnité. Jejich zástupci stanici Al-Arabíja sdělili, že je mimořádně těžké bojovat o město, které se samo nevzbouřilo proti režimu. Aleppo je významné obchodní a průmyslové středisko obývané hlavně sunnitskými muslimy, kteří ale patří k elitě země a jsou loajální Damašku. 

Americké ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že má připravený plán vyslání malých týmů speciálních jednotek do Sýrie pro případ, že by se Bílý dům rozhodl vlastními silami zajistit sklady syrských chemických zbraní. Spojené státy se obávají, že by nechráněné chemické zbraně mohly padnout do rukou syrských vzbouřenců, náboženských radikálů nebo místních militantních skupin. Sklady těchto zbraní USA sledují pomocí družic a bezpilotních letounů a v případě potřeby jsou prý schopny je obsadit či zničit.

Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

O rozsahu a kvalitě chemického arzenálu země, ve které více než půldruhého roku trvá protivládní povstání, nejsou k dispozici spolehlivé informace. I zastaralé zbraně ale mohou mít značný psychologický dopad, varují USA. 
   
Sýrii sužuje humanitární krize

Boje v Sýrii vyhánějí z domovů stále další tisíce obyvatel. Peking oznámil, že uprchlíkům, kteří jsou v táborech v Jordánsku a v Libanonu, poskytne humanitární pomoc za 30 milionů jüanů (přes 90 milionů korun). Čína přitom spolu s Ruskem odmítá v mezinárodních institucích schválit cokoli, co by poškodilo nebo ohrozilo vládu v Damašku.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Na tragickou humanitární situaci v Sýrii upozornily také USA. David Robinson z migračního oddělení amerického ministerstva zahraničí řekl, že pomoc potřebuje 2,5 milionu Syřanů a 1,2 milionu jich muselo opustit domovy. „Je to jedna z nejhorších humanitárních krizí na světě,“ řekl.

Podle nové bilance obětí syrského konfliktu, zveřejněné dnes opoziční Syrskou organizací pro lidská práva (OSDH), zahynulo v Sýrii od března 2011 nejméně 24 495 lidí.

Bojuje se stále i v libanonském Tripolisu, kde běhm konfliktu mezi příznivci a odpůrci syrského prezidenta za čtyři dny přišlo o život nejméně deset lidí a 100 je zraněno. Armáda na místo vyslala tanky, aby situaci uklidnily. Podle OSN může válka v Sýrii napjatou situaci v Libanonu nadále zhoršovat. 

Syrský konfikt už si vyžádal 25 tisíc obětí (zdroj: ČT24)