Pád balonu s turisty u Lublaně - čtyři mrtví, 28 zraněných

Lublaň - Při pádu horkovzdušného balonu u Lublaně podle místní policie zemřeli čtyři lidé a dalších 28 utrpělo zranění, z toho osm těžká. Mezi zraněnými jsou i děti. Balon se zřítil kolem osmé hodiny ráno na hlavní silnici mezi Lublaní a městečkem Ig ležícím jižně od slovinského hlavního města. Web Dnevnik.si uvedl, že balon se 32 cestujícími hořel. České velvyslanectví v Lublani uvedlo, že podle potvrzených informací nebyli na palubě žádní Češi. Podle slovinské agentury STA byli ve vzduchu i přes varování před bouřkami celkem dva balony - druhému z nich se podařilo bezpečně přistát.

Mezi zraněnými jsou podle Slovinského rozhlasu a televize jedna Britka a tři Italové. Jeden ze svědků řekl, že viděl, jak balon několikrát za sebou stoupnul a klesnul, pak začal hořet. Cestující vypadávali z koše. Jiný svědek uvedl, že havárie se stala při přistávání poté, co balon narazil zřejmě do stromu. Při nárazu se uvolnil plynový ventil a unikající plyn se vzňal.

Balonem letělo 30 pasažérů a dva piloti. Při záchranné akci na místě nehody, která se stala mezi Lublaní a městečkem Ig ležícím jižně od slovinského hlavního města, byli nasazeni i pátrací psi. Zranění utrpěli hlavně popáleniny a zlomeniny. Jedním z pacientů ve vážném stavu je dítě, informovali lékaři z nemocnice v Lublani, kam byla převezena většina zraněných. Deset jich zdravotníci museli oživovat.

Nehoda balonu ve Slovinsku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Balon vyletěl před bouřkou - to se lidem zřejmě vymstilo
   
Meteorologové pro oblast na dnešek předpověděli bouřky, a balon proto podle leteckého instruktora Darka Kralje letět neměl. Připomněl, že před bouřkou vzduch proudí kolem balonu v různých směrech, takže plamen nemusí mířit do kopule, ale do různých stran.  

Je to již druhý případ za rok, kdy se lidem výlet v balonu stal osudným. Při zřícení horkovzdušného balonu v lednu na Novém Zélandu zemřelo všech jedenáct cestujících - deset pasažérů a pilot.