Deset let pro aktéra jednoho z největších britských finančních skandálů

Londýn - Na deset let za mříže poslal britský soud kyperskotureckého podnikatele Asila Nadira. Trest dostal za rozkrádání vlastní společnosti. Bezmála 29 milionů liber (v přepočtu necelou miliardu korun) Nadir odcizil z firmy Polly Peck, kterou před bankrotem koncem 80. let vlastnil. V té době patřil k nejúspěšnějším podnikatelům v Británii. Jeho kauza je považována za jeden z největších finančních skandálů v dějinách Británie. Jednasedmdesátiletý Nadir ale obvinění týkající se aktivit z let 1987 až 1990 odmítá a hodlá se odvolat.

V dalším líčení 27. září by měla justice rozhodnout, zda a případně kolik by měl Nadir vyplatit na škodách a úrocích správcům společnosti Polly Peck a do jaké výše se bude podílet na zaplacení soudních výloh dosahujících 2,5 milionu liber (78,7 milionu korun).

Nadirova firma Polly Peck obchodovala mimo jiné s textilem, elektronikou, závodními koňmi, starožitnostmi a vlastnila i síť hotelů. V osmdesátých letech patřil Nadir k nejúspěšnějším podnikatelům v Británii. V roce 1990 po bankrotu firmy, která byla zatížena dluhy ve výši 550 milionů liber, byl zatčen. O peníze tehdy přišly desetitisíce akcionářů a zaměstnanců.

Na svobodu se Nadir dostal na kauci 250 000 liber. V roce 1993 pak uprchl soukromým letadlem do Severokyperské turecké republiky, kterou uznává jen Ankara a u které si Británie nemohla prosadit podnikatelovo vydání. Podnikatel tvrdil, že by v Británii neměl spravedlivý soud. V roce 2010 se ale do země vrátil, když byl ujištěn, že během procesu zůstane na svobodě.