Velvyslanectví je nedotknutelné, zazní na schůzce OAS

Washington - Ministři zahraničí Organizace amerických států (OAS) budou dnes večer našeho času jednat ve Washingtonu o nedotknutelnosti velvyslanectví. Napětí vyvolává spor o zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Ten se ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde dostal minulý týden azyl. Podle generálního tajemníka OAS Josého Miguela Insulzy nebude hlavním tématem schůzky azyl, ale neporušitelnost státní suverenity na diplomatických zastoupeních v zahraničí. O ní se bude hovořit kvůli tomu, že Británie dříve naznačila, že by kvůli zatčení Assange mohla vstoupit na půdu ekvádorského velvyslanectví v Londýně.

„Vidím známky arogance, neokolonialismu a etnocentrismu. Příkladem je výhrůžka, kterou nám Britové poslali. To byla velká diplomatická chyba, hrozit, že vtrhnou na naši ambasádu, aby pana Assange zatkli. Kdybychom takto vyhrožovali my Británii nebo třeba Spojeným státům, byl by z toho skandál,“ prohlásil ekvádorský prezident Rafael Correa.

O azylu pro Assange mají podle šéfa OAS jednat Ekvádor, který dnešní schůzku svolal, a Británie bilaterálně.

Jedenačtyřicetiletý Assange o politický azyl v latinskoamerické zemi požádal, protože ho Británie chce vydat do Švédska, kde čelí podezření ze znásilnění. Assange se obává, že by ho skandinávská země mohla posléze vydat do Spojených států, kde by mu údajně hrozil i trest smrti v souvislosti se zveřejněním utajovaných amerických materiálů na serveru WikiLeaks.