Londýn odvolal hrozbu dojít si pro Assange na ambasádu

Quito - Velká Británie odvolala svou hrozbu vstoupit na ekvádorskou ambasádu v Londýně a zatknout tam kontroverzního zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, kterému Ekvádor udělil azyl. V sobotu to prohlásil ekvádorský prezident Rafael Correa. Assangeovi mimo ambasádu hrozí zatčení, protože Britové ho chtějí vydat Švédsku, kde je podezřelý ze sexuálního násilí. On se ale bojí následného stíhání v USA kvůli zveřejněným tajným dokumentům.

Ekvádorská vláda v prohlášení uvedla, že obdržela „sdělení britského ministerstva zahraničí, které informovalo o tom, že vstup na (londýnské) velvyslanectví nehrozí“. „Považujeme tento nešťastný incident za skončený, po hrubém diplomatickém omylu Britů, kteří řekli, že vstoupí na velvyslanectví,“ reagoval prezident Correa v projevu.

Nejnovější krok by měl zlepšit vztahy mezi Quitem a Londýnem a umožnit další jednání o Assangeově osudu. Kontroverzní zakladatel serveru WikiLeaks pobývá na ekvádorské ambasádě, před kterou čeká britská policie. Velká Británie tvrdí, že je odhodlána splnit závazky plynoucí z mezinárodních smluv a předat Assange do Švédska. Jedenačtyřicetiletý Australan tam čelí podezření ze znásilnění, vinu ale popírá.