Dokument kritizující Obamu zaskočil v návštěvnosti Hollywood

New York - Američané už teď žijí nadcházejícími prezidentskými volbami. Dokument, který se pouští do současného prezidenta Baracka Obamy, se o víkendu ocitl mezi desítkou nejnavštěvovanějších filmů v Severní Americe. Snímek 2016: Obama's America (Obamova Amerika) skončil osmý - hollywoodské filmy neměly šanci. Voliči už v listopadu rozhodnou, jestli Obama neopustí Bílý dům už po prvním funkčním období.

Snímek natočil pravicový komentátor Dinesh D'Souza spolu s režisérem Johnem Sullivanem. Do některých kin byl uveden už v červenci, ale před sjezdem Republikánské strany, který tento týden nominuje jako Obamova protikandidáta Mitta Romneyho, se o víkendu začal promítat na více než 1 000 plátnech. Diváci zaplatili na vstupném na film 6,2 milionu dolarů (123 milionů korun) a posunuli jej na osmou příčku nejnavštěvovanějších snímků.

D'Souzův dokument kritizuje demokrata Obamu a líčí Ameriku, jak by podle něj vypadala za čtyři roky, kdyby byl Obama v listopadových volbách znovu zvolen. D'Souza vycházel ze své knihy The Roots of Obama's Rage (Kořeny Obamova hněvu).

Spolurežisér snímku John Sullivan uvedl, že úspěch překvapil i jeho. Podle něj to souvisí i s propagací filmu v diskusních rozhlasových pořadech, které jsou hlavní baštou konzervativních komentátorů. Sullivan i D'Souza absolvovali rozhovory na 16 z 25 nejposlouchanějších diskusních pořadů. Podle D'Souzy zatím na film chodí zřejmě především sympatizanti republikánů. Domnívá se ale, že mohli začít chodit ze zvědavosti i levicově zaměření Američané. Podobně na Mooreův dokument Fahrenheit 9/11 kritizující Obamova republikánského předchůdce George Bushe chodilo ze zvědavosti i mnoho konzervativců.
   
2016: Obama's America ale stále zaostává za Mooreovými dokumenty. Fahrenheit 9/11 debutoval v červnu 2004 na první příčce s tržbou 23,9 milionu dolarů. Později se stal nejnavštěvovanějším dokumentem vůbec s celkovými tržbami v Severní Americe 119,1 milionu dolarů.

Obliba Obamy klesá

Popularita prezidenta Obamy po třech a půl letech je nižší, než měl George Bush mladší. Pryč je nadšení davů i podpora některých celebrit. Časy, kdy před čtyřmi roky Obama Americe sliboval změnu a naději a kdy klipy na podporu jeho kandidatury zpívaly největší hvězdy Hollywoodu, jsou v nedohlednu. Navzdory všemu je ale pro Hollywood Obama přitažlivější než jeho republikánský vyzyvatel, přesně v souladu se zdejší levicovou tradicí.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

A má i mocné spojence. George Clooneyho, který nedávno hostil dárcovský večírek na podporu prezidenta, či Toma Hankse, jenž mu zase namluvil spot.

Hollywood pomáhá Obamovi
Zdroj: ČT24

Není to ale jenom prestiž, bohaté hvězdy showbyznysu znamenají i vítanou injekci pro předvolební kasičku. A právě peníze jsou klíčem k úspěchu a k tomu, aby se prezident do sladkého domova v Chicagu nemusel odebrat o čtyři roky dřív, než sám chtěl.