Libyjský ministr vnitra rezignoval kvůli zničení vzácné hrobky

Tripolis - Libyjský ministr vnitra Favzí Abdilalí podal demisi. Brání se tak kritice bezpečnostních sil, že prý se dostatečně nesnaží bojovat proti sílícímu nábožensky motivovanému násilí v zemi. Vaz mu nejspíš zlomilo zničení vzácné hrobky ve Zlitánu z 15. století. Se zemí ji útočníci srovnali výbušninami a buldozery. Hrobka patřila muslimskému učenci. V nedaleké mešitě navíc zapálili obsáhlou knihovnu. Jednalo se o další z řady útoků v regionu na místa, která jsou podle některých sekt spojená s modlářstvím. Libyjské bezpečnostní síly už v souvislosti s násilnostmi zadržely několik lidí a zabavily desítky zbraní a zásoby munice.

Útočníky byli podle armádního zdroje Reuters salafisté, tedy vyznavači ultrakonzervativního směru islámu. Hrobka patřila súfickému učenci. Súfismus je mystická forma islámu a jeho součástí je tanec nebo zpěv chvalozpěvů. Vyznavači fundamentalistického islámu považují súfické hrobky za projev modlářství. 

Zničená libyjská hrobka ve Zlitánu
Zdroj: ČT24

Všeobecný národní kongres, nově zvolený libyjský parlament, krátce po sobotních útocích podle Reuters vyzval k mimořádnému zasedání a kritizoval vládní bezpečnostní síly, že nejsou s to zastavit násilí. Někteří členové kongresu dokonce obvinili bezpečnostní orgány z lhostejnosti i spoluodpovědnosti za zničení mešit v několika městech. 

Libyjské úřady se od loňského svržení vůdce Muammara Kaddáfího zatím marně snaží dostat pod kontrolu bezpočet ozbrojených frakcí, které po skončení povstání před rokem odmítly odevzdat zbraně a soupeří o moc v zemi. Při střetech mezi místními kmeny ve Zlitánu asi 180 kilometrů od hlavního města Tripolisu byli před dvěma dny zabiti dva lidé a 18 bylo zraněno. 

Libyjský ministr vnitra rezignoval, a to kvůli zničení vzácné hrobky (zdroj: ČT24)