Španělská věřící, která udělala z Ježíše opici, má následovníky

Londýn - Španělská „restaurátorka“, která v dobré vůli přemalovala obraz s Ježíšem a proměnila ho v cosi podobného chlupaté opici, je nyní v zemi i po celém světě „celebritou“. Na její paskvil se před kostelem stojí fronty a účet na Twitteru s názvem Fresco Jesus už má přes čtyři tisíce sledujících. Akce osmdesátileté věřící navíc podnítila šprýmaře na internetu k podobným výtvarným počinům. V opici tak změnili kupříkladu Ježíše a všechny apoštoly z Da Vinciho Poslední večeře či děťátko z obrazu Madona s dítětem od téhož renesančního mistra.

Rozmazaná ústa po vzoru španělské „umělkyně“ dostala Mona Lisa i postava na obraze Výkřik od slavného norského expresionisty Edvarda Muncha, uvedl ve svém internetovém vydání britský deník Daily Mail.

Španělka, jíž je přes 80 let, šokovala španělské kulturní činitele, když se na vlastní pěst chopila restaurátorského štětce a „opravila“ fresku Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze, která byla chloubou kostela nedaleko Zaragozy po více než sto let. Nástěnná malba chátrala kvůli vlhkosti.

Ecce Homo
Zdroj: ČT24/ISIFA

Její iniciativa se stala ihned hitem na internetu a vtipálci si neodpustili obdobné úpravy nejslavnějších světových uměleckých děl. Jejich terčem se staly především obrazy Leonarda da Vinciho, včetně záhadného úsměvu Mony Lisy.

Návštěvníci se hrnou do kostela o sto šest

Amatérská restaurátorka ze Španělska Cecilia Giménezová mezitím přitáhla do kostela ve španělském městečku Borja zástupy zvědavců, kteří chtějí její paskvil spatřit na vlastní oči. Před kostelem údajně stojí nepřetržitě fronta návštěvníků.