Greenpeace brání těžařům Gazpromu vyplout na plošinu

Moskva - Skupina čtrnácti aktivistů ekologické organizace Greenpeace se dnes přivázala k ruské lodi, která má dovézt zaměstnance společnosti Gazprom k ropné plošině. Ochránci přírody tak protestují proti těžebním aktivitám ruského ropného gigantu v oblati Arktidy. K akci přistoupili tři dny poté, co obsadili na několik hodin ruskou ropnou plošinu v arktickém Pečorském moři.

Aktivisté se přivázali řetězy ke kotvě, k níž připoutali také jednu ze svých lodí. Chtějí tak zabránit lodi pokračovat v cestě. „Dnes vedeme pokojnou akci (…), kterou chceme donutit plošinu, aby přestala znečišťovat tyto čisté vody,“ prohlásil výkonný ředitel Greenpeace International Kumi Naidoo.

Mezi aktivisty Greenpeace jsou zástupci deseti zemí. Nejsou tam ale žádní Rusové, ujistil představitel ruské pobočky Greenpeace Vladimir Čuprov. Nejsou tam kvůli novému ruskému zákonu, na jehož základě byly aktivity nevládních organizací dány pod přísnou kontrolou. „Od změny ruské legislativy jsou takové akce pro ruské občany velmi riskantní,“ řekl Čuprov a dodal, že by mohli být potrestáni až dvouletým trestem odnětí svobody.

V pátek šest členů nevládní organizace, mezi nimi i Naidoo, připluli k ropné plošině Prirazlomnaja patřící Gazpromu a s pomocí lan se na ni vyšplhali. Zůstali několik hodin zavěšeni na provazech u plošiny, než je zaměstnanci plošiny proudy studené vody donutili k ústupu. 

Greenpeace trvale upozorňuje na nebezpečí plynoucí z těžby v Arktidě a zahájila v červnu novou kampaň, do níž jsou zapojeni herci, filmaři, rockové hvězdy a podnikatelé. Chce učinit z Arktidy čistou oblast bez těžby ropy a průmyslového rybolovu. Rusko zařadilo rozvoj této oblasti mezi své strategické priority. 

Ilustrační foto
Zdroj: AP Photo/Greenpeace/Denis Sinyakov

Greenpeace považuje těžební operace v oblasti za velmi nebezpečné. Arktida je podle ní vzhledem k nepřístupnosti oblasti a přírodním podmínkám jednou z nejméně vhodných oblastí na světě pro těžbu ropy. V případě ropné havárie by nebylo možné rychle provést záchranné akce a došlo by k ekologické katastrofě, zdůrazňuje Greenpeace.

Greenpeace připomíná, že provádí akce po celém světě, protože chce chránit Arktidu nejen před Gazpromem, ale i před společností Shell a všemi dalšími korporacemi, které „se snaží rychle využít důsledků klimatické krize a jsou připraveny kvůli svým ziskům riskovat blaho planety“.