Izraelský soud: Smrt propalestinské aktivistky byla nehodou

Haifa - Civilní soud v Haifě rozhodl, že stát Izrael není zodpovědný za smrt aktivistky Rachel Corrieové. Třiadvacetiletou Američanku před devíti lety při protiizraelských protestech v pásmu Gazy zabil buldozer izraelské armády. Případ tehdy vzbudil značné kontroverze, izraelští vojáci trvají na tom, že řidič ženu neviděl. Rodina se však s tímto vysvětlením nikdy nesmířila a u soudu žalovala izraelské ministerstvo obrany. Odvolat proti dnešnímu verdiktu se chce i nyní.

Corrieová byla ve skupině mírových aktivistů, kteří roce 2003 svými těly bránili, aby izraelská armáda zdemolovala dům v uprchlickém táboře Rafáh na jihu pásma Gazy. Armáda bourání budov obývaných Palestinci vysvětlovala tím, že oblast zneužívají ke svým aktivitám ozbrojenci, kteří odsud útočí na izraelské území.

Mladou ženu, která se angažovala v propalestinském Mezinárodním hnutí solidarity (ISM), podle vojáků usmrtil kus betonu, který při demolici spadl ze lžíce buldozeru. Rodiče ovšem tomuto vysvětlení nevěří, a proto se obrátili na civilní soud.

Lidé na místě prý dosvědčili, že nebylo možné, aby řidič buldozeru aktivistku neviděl. Podle BBC záběry z místa zachytily Corrieovou, jak v oranžové reflexní vestě a s megafonem vojenskému vozidlu v ruce brání v cestě. Buldozer, který byl před ní, nezastavil a přejel jí, pak přes její tělo ještě zacouval.

Civilní soud v Haifě se přiklonil na stranu izraelské armády. Soudce Oded Gershon však jejich požadavky zamítl. Řekl, že šlo o „politováníhodnou nehodu“, za niž však Izrael není zodpovědný, protože se udála během „válečné situace“. V té době byla v plném proudu druhá palestinská intifáda (povstání). Navíc podle soudce citovaného agenturou Reuters izraelští vojáci udělali vše, aby udrželi lidi mimo prostor demolice.

Izraelská armáda za smrt aktivistky nemůže (zdroj: ČT24)

Irit Kalmanová, právní zástupkyně státu Izrael

„Soud vyslechl všechna svědectví důstojníků a vojáků, kteří byli na místě a je naprosto přesvědčen, že žaloba musí být zamítnuta. Vojáci udělali vše, aby zabránili ztrátám na životech, bohužel v tomto případě se jim to nepodařilo.“

Rodiče se hodlají proti verdiktu civilního soudu odvolat. „Jsme hluboce zarmouceni a znepokojeni tím, co jsme od soudu slyšeli. Je to smutný den, nejen pro naši rodinu, ale také pro lidská práva, justici a celý Izrael,“ prohlásila matka Cindy Corrieová. Dívčin otec, sám bývalý americký voják, přiznal, že k řidiči buldozeru, jehož identita nikdy nebyla zveřejněna, necítí nenávist. „Byl to však strašný čin zabít mou dceru a já doufám, že to chápe,“ podotkl v roce 2010 Craig Corrie.