Americký holič amišů stanul spolu s kumpány před soudem

Cleveland - V americkém Clevelandu začíná soud se skupinou amišů, kteří loni na podzim napadali ostatní členy komunity a stříhali jim vlasy a vousy. Za útoky vedené náboženskou nesnášenlivostí jim hrozí vysoké tresty. Podle obžaloby šlo o autoritářskou sektu, která se tak mstila za kritiku. Obžalováno bylo celkem 16 osob.

Pro amiše není větší potupy než přijít o pěstěný plnovous. Skupina šestnácti mužů a žen proto čelí obvinění z náboženské nesnášenlivosti a útoků na náboženské symboly. „Názorové rozdíly se mají řešit diskusí, a ne tak, že uprostřed noci vpadnete se zbraní v rukou lidem do domu,“ podotkl žalobce Steve Dettelbach.

Federální agenti zasahovali loni v listopadu v zapadlé části státu Ohio obývané hlavně komunitou amišů, jejíž členové žijí bez elektřiny nebo aut. Muži si také od svatby neholí plnovous a ženy nestříhají vlasy.

Amišové - ilustrační foto
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Útoky s nůžkami vedla odštěpenecká skupina. Vinu všichni odmítají. „Myslím, že to udělili tak trochu z legrace. Nemyslím si, že si uvědomovali, že by se mohli dostat do tak velkých problémů,“ konstatoval Bill Mullet, příbuzný obviněného.

Právník jednoho z obžalovaných, Lestera Millera, řekl, že se jeho klient podílel na ostříhání svých rodičů, protože cítil, že zbloudili z víry. „Myslel, že jeho rodiče zapomněli na své kořeny,“ řekl advokát Dean Carro. „Jeho záměrem bylo učinit symbolický krok,“ dodal.

Amišové jsou křesťanská sekta, která do Spojených států emigrovala z Evropy v 18. a 19. století. Odmítají používat elektřinu nebo moderní techniku, nesouhlasí také s násilím a militarismem. Nejezdí autem a cestují zásadně koňmo. Chodí oblečeni jako před dvěma sty lety, ženy nosí čepce a muži plnovous. V současnosti jich v USA žije kolem 250 tisíc.

Odpadlíky vedl šestašedesátiletý Sam Mullet. Prý se tak amišům mstil za kritiku, že je příliš přísný. Své souvěrce plně ovládal - některé měl údajně zavírat za prohřešky na řadu dnů do kůlny a ženy nutit k sexu. „Přinutí ženy si myslet, že je nějaký bůh. Má poměr s nevlastní dcerou a spí taky s dalšími ženami,“ řekla jeho příbuzná Tonya Mulletová.

Amišové před soudem (zdroj: ČT24)

Mulletovi a některým z jeho stoupenců hrozí až dvacet let ve vězení. Oni ale dál tvrdí, že byli v právu, protože trestali náboženskou neposlušnost. A odmítají, aby soud do jejich vlastních sporů zasahoval.