Vyšší bere: Belo Monte se zatím bude stavět dál

Sao Paulo (Brazílie) - Brazilský nejvyšší soud povolil obnovení prací na stavbě obří přehrady v srdci amazonského deštného pralesa. Zvrátil tak zákaz stavby, který vydal soud nižší instance začátkem srpna. Uvedl nicméně, že své rozhodnutí může zrevidovat poté, co provede „podrobnější analýzu podkladů případu“. Přehrada Belo Monte se buduje v oblasti, kde žijí komunity původního obyvatelstva. Ochránci přírody i aktivisté za práva domorodců stavbu kritizují s poukazem na to, že bude ničit divokou přírodu i zdroje živobytí pro 40 000 lidí obývajících oblast, jež má být zatopena.

Nižší soud požadoval, aby se s domorodci nejprve uskutečnily konzultace. Upozornil, že vláda fakticky s indiánskými kmeny, jejichž území má voda vzedmutá přehradou zaplavit, nejednala.

Brazilská vláda se hájí tím, že přehrada poskytne obnovitelnou energii a pomůže brazilskému hospodářství. Přehrada o výkonu 11 000 megawattů by měla posílit energetickou soběstačnost Brazílie a omezit její závislost na spalování fosilních paliv, zdůrazňuje.

V případě dostavby se přehrada Belo Monte stane třetí největší vodní elektrárnou na světě. Její vybudování schválil parlament v roce 2005. Brazilské úřady uvádějí, že jsou připraveny investovat až miliardu dolarů (přes 20 miliard korun) na podporu indiánských společenství, která se budou muset kvůli stavbě odstěhovat z dosavadních sídel.