Část letiště Schiphol evakuována kvůli půltunové bombě z války

Amsterodam - Nizozemské úřady nechaly na několik hodin uzavřít část letiště Schiphol v hlavním městě Amsterodamu. Důvodem byl nález půltunové bomby z druhé světové války. Případ prověřil pyrotechnický tým. Nizozemské ministerstvo vnitra uvedlo, že vojenští experti mají za úkol bombu vyjmout ze země a odvézt na bezpečné místo, kde bude zneškodněna. Odpoledne byly všechny ranveje a terminály opět otevřeny. Několik letů do evropských destinací bylo zrušeno a desítky měly zpoždění.

„Přijali jsme předběžné opatření v podobě evakuace terminálu C,“ uvedla mluvčí amsterodamského letiště Antoinette Spaansová. Vynutilo si to prý „vážné podezření“, že se na letišti nachází bomba z druhé světové války. Na výbušninu narazili dělníci v osm hodin středoevropského času při výkopových pracích.

Mluvčí sdělila, že likvidace bomby celý den výrazně ovlivní provoz letiště. „Již byly zrušeny některé lety a desítky spojů měly zpoždění v délce 30 minut až hodiny,“ potvrdila mluvčí. Podle agentur se změny dotkly hlavně spojení s městy v Německu a Švédsku.

Na serveru Letiště Praha Ruzyně nejsou zatím v plánovaných odletech a příletech mezi Prahou a Amsterodamem žádné změny.

Schiphol je pátým nejrušnějším letištěm v Evropě, v roce 2010 odbavil přibližně 45 milionů pasažérů. Létají odsud zejména spoje do Evropské unie. Za války nacisté používali letiště jako základnu pro své letectvo a spojenci letiště hodně bombardovali. Bombardováno bylo již při nacistické invazi do země, poznamenala mluvčí bez upřesnění původu nalezené letecké
pumy.

Včera přitom podobný nález vyhnal z domovů dva a půl tisíce obyvatel Mnichova. Stavební dělníci totiž v tamní čtvrti Schwabing objevili leteckou pumu z druhé světové války, jejíž nálož o váze 250 kilo byla dosud funkční. Kvůli obavám z exploze nesměli lidé v okruhu jednoho kilometru vycházet ven ani se přibližovat k oknům.

Letos v únoru byla část letiště, které odbaví kolem 130 000 cestujících, evakuována kvůli výhrůžce bombového útoku. Bombou hrozil neznámý muž, jenž se posléze zabarikádoval na toaletách. Po několika hodinách ho zatkla nizozemská policie.