Hlášeny první škody po silném zemětřesení u Filipín, tsunami nehrozí

Manila - Po zemětřesení o síle 7,6 stupňů Richterovy škály úřady zrušily varování před vlnou tsunami pro oblasti Indonésie a Filipín. Na Filipínách údajně zemětřesení poničilo mosty i silnice. Úřady dříve vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí k evakuaci do vyšších poloh. Nakonec ale přívalové vlny, které dosáhly východního pobřeží Filipín, měly jen tři centimetry.

Ohnisko mohutného otřesu bylo podle americké geologické služby USGS lokalizováno v moři v hloubce zhruba 35 kilometrů a 106 kilometrů východně od pobřeží filipínského ostrova Samar. 

Ve městě Cagayan de Oro se zřítil dům, v jehož troskách zahynula jedna osoba. V řadě měst v centrální a jižní části souostroví byly přerušeny dodávky elektrické energie. Dodávky ale již byly částečně obnoveny. Zemětřesení také rozkývalo budovy. Způsobilo i paniku mezi obyvateli města Tacloban na ostrově Leyte. 

Seismograf
Zdroj: ČT24

Region byl zasažen v minulém desetiletí několika ničivými otřesy. Nejméně 230 tisíc lidí zemřelo v celkem třinácti zemích v Indickém oceánu po zemětřesení a následné tsunami u Indonésie v roce 2004.

V loňském roce zemětřesení a tsunami zasáhlo Japonsko. Zabilo přes 20 tisíc lidí a vyvolalo jadernou katastrofu poté, co poničilo elektrárnu ve Fukušimě.

Zemětřesení u Filipín
Zdroj: ČT24