Obvinění horníků z vraždy jejich kolegů šokovalo JAR

Johannesburg - Jihoafrický ministr spravedlnosti Jeff Radebe požaduje vysvětlení ohledně obvinění 270 horníků z vraždy svých kolegů. Ty přitom zastřelila policie. Radabe upozornil, že toto rozhodnutí vyvolalo šok, paniku a zmatek mezi Jihoafričany. Státní zástupci použili v případě horníků právní kličku ještě z dob apartheidu. Rozhodnutí už dříve odsoudili ústavní právníci. Mezitím vyšlo také najevo, že horníci měli být údajně střeleni do zad, napsal britský server BBC.

Skupina právníků zastupujících 270 horníků napsala prezidentovi Jacobovi Zumovi s tím, že požaduje propuštění svých klientů v neděli ve 13:00. Jinak se prý obrátí na nejvyšší soud, aby nařídil jejich propuštění.

Radabe už požádal šéfa Národního státního zastupitelství, aby mu poskytl zprávu vysvětlující zdůvodnění takového rozhodnutí.

Stávkující horníci z dolu Marikana
Zdroj: ČT24

Policie zastřelila celkem 34 horníků během stávky před dvěma týdny v dole Marikana, který vlastní Lomnin, s tím, že palbu spustila až poté, co ji ohrožoval dav demonstrantů postupující směrem k ní s mačetami v ruce.