Čína v roce 2015 hodlá vypustit vesmírný teleskop

Peking - Čína chce v roce 2015 vyslat na oběžnou dráhu kolem Země svůj první vesmírný teleskop. V rozhovoru s agenturou Nová Čína to prohlásil astrofyzik Čang Šuang-nan. K astronomickým pozorováním podle něj bude Peking do značné míry využívat také svou plánovanou vesmírnou stanici, s jejíž výstavbou by měl začít v roce 2014 a dokončit by ji měl o šest let později.

„Je smutné, že i když naše země ovládla vesmírné technologie, ještě nevyslala do kosmu žádný astronomický satelit,“ uvedl Čang. Kvůli nedostatku dat proto podle něj čínská astronomie zatím neobstojí v mezinárodní konkurenci. První čínský teleskop by měl podle Čanga zamířit na oběžnou dráhu v roce 2015. Čínští vědci si od něj slibují, že bude pátrat po černých dírách, neutronových hvězdách a dalších neobvyklých kosmických objektech, které lze pozorovat díky rentgenovému a gama záření, které z nich vychází.

Výzkumu černých děr se chtějí čínští astronomové věnovat i na vesmírné stanici, kterou začnou budovat v roce 2014. Už její první modul Tchien-kung 2 by měl mít na palubě švýcarsko-čínský detektor gama záření.

Letos ve vesmíru žena, příští rok robot

Peking má ambiciózní vesmírný program, jehož záběr postupně rozšiřuje. Po někdejším Sovětském svazu a USA se v roce 2003 stala Čína teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu Země člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru.

Letos se podívala do kosmu první čínská žena. Byla na palubě letu vesmírné lodi Šen-čou 9, která se na oběžné dráze spojila s experimentálním modulem Tchien-kung 1. Ten slouží k testům techniky pro vybudování čínské orbitální stanice. V příštím roce se chce Čína poprvé pokusit o přistání robotické sondy na Měsíci.