Slepý čínský disident míří na Tchaj-wan

Tchaj-pej – Čínský disident Čchen Kuan-Čheng navštíví Tchaj-wan. Kritik pekingského režimu, který na jaře utekl z domácího vězení, přijal pozvání tchajwanské opozice, měl by promluvit v parlamentu. Peking naznačil, že pozvání slepého právníka a aktivisty Čchen Kuan-Čhenga může zhoršit jeho vztahy s Tchaj-pejí.

Slepý právník a aktivista Čchen Kuan-Čheng na Tchaj-wan přijede na pozvání opoziční Demokratické pokrokové strany (DPP), která mu také zajistí prostor k projevu v parlamentu. „Nadšeně přijal naše pozvání a řekl, že čím dříve bude moci přijet, tím lépe,“ řekl Lin Čja-lung z DPP.

K návštěvě by mělo dojít příští rok. „Mluvili jsme o politické situaci na Tchaj-wanu. Čchen si myslí, že dnešní Tchaj-wan by měl být zítřejší Čínou. Vyzývá Čínu, aby se vydala stejnou demokratickou cestou tak jako Tchaj-wan,“ prohlásil Lin.

Čchen na jaře utekl z domácího vězení, kam ho poslal pekingský režim, na americkou ambasádu v Pekingu. Později odcestoval do New Yorku. Podle Čchenových spolupracovníků se ale nyní aktivista obává, že jeho vliv v Číně během pobytu v zahraničí slábne. Připravovaná návštěva Tchaj-wanu by to měla změnit.